В Одесі затримали 20 сепаратистів, які хотіли створити «Бесарабію»

В Одесі затримали 20 сепаратистів, які хотіли створити «Бесарабію»

Укрінформ
Служба безпеки України викрила та заблокувала масштабну сепаратистську діяльність, спрямовану на відокремлення від України Одеської області. 

Служба безпеки України викрила та заблокувала масштабну сепаратистську діяльність, спрямовану на відокремлення від України Одеської області.

Таким чином було зірвано реалізацію проектів фейкової «Одеської народної республіки», так званої «Народної ради Бессарабії», «Порто-Франко» тощо. Про це на брифінгу повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, передає кореспондент Укрінформу.

«В результаті спецоперації в Одесі, вдалося викрити та локалізувати групу осіб, яка мала чітку організаційну структуру та координувалася з території Російської Федерації. Кінцевою метою злочинної групи було незаконне й антиконституційне проголошення штучного утворення - так званої «Бессарабії», - сказав Лубківський.

За його словами, до багатоетапної спецоперації вчора було задіяно 226 співробітників Служби, у тому числі 120 співробітників «Альфи». «Затримано майже 20 осіб, проведено 17 обшуків. Співробітники СБУ виявили електронне листування групи з координаторами в РФ і АР Крим, агітаційні матеріали, комп'ютерну техніку, банківські картки для фінансування незаконних сепаратистських акцій, значну кількість готівки», - зазначив радник голови СБУ.

Він додав, що один з керівників групи визнав, що на початку квітня виїжджав до Москви, де був завербований представниками спецслужби РФ. «Окрім цього, виявлено друкарні, де незаконно виготовлялися сепаратистські агітки та вилучено комп'ютерну та оргтехніку, на яких виготовлялися ці матеріали», - розповів Лубківський.

Він уточнив, що серед затриманих є 12 активістів «Куликового поля».  «Всі затримані є громадянами України. Наразі спецоперація триває і впродовж наступних декількох годин кількість затриманих може збільшитися, тому я не назвав точну цифру», - пояснив він.

Читайте також: «Рускій мір» знов писав конституцію «ДНР» - тепер у Дніпрі

Лубківський наголосив, що одного затриманого СБУ передала міліції, оскільки МВС розшукувало його за скоєння грабежу.

Також радник голови СБУ запевнив, що спецслужба робить усе можливе, аби свята в Україні пройшли спокійно та безпечно. «СБУ у взаємодії з ГПУ та МВС вживає безпрецедентні заходи безпеки у Одесі. Співробітники СБУ продовжують документувати протиправну діяльність затриманих, вживається комплекс запобіжних заходів для недопущення дестабілізації ситуації в Одеській області», - підсумував Лубківський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-