Зеленський запросив новопризначеного прем’єра Ісландії на Саміт миру

Президент України Володимир Зеленський провів першу телефонну розмову з новопризначеним Прем’єр-міністром Ісландії Б’ярні Бенедіктссоном, під час якої запросив його на Саміт миру.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у соцмережі Х.

“Привітав із призначенням і запросив його на Саміт миру у Швейцарії. Вдячний, що Б’ярні прийняв запрошення і підтвердив готовність використати свої особисті контакти в Африці, щоб залучити якнайбільше країн Глобального Півдня”, - зазначив Зеленський.

За словами глави держави, вони “обговорили підготовку до чергового саміту Україна – Північна Європа, який відбудеться незабаром, та перебіг переговорів про підписання двосторонньої безпекової угоди”.

“Україна вдячна Ісландії за лідерську роль у коаліції з розмінування та практичну допомогу українській енергетиці, яка є особливо важливою в умовах російських обстрілів нашої енергетичної інфраструктури”, - наголосив Президент.

Читайте також: Лідери держав, які хочуть зупинити війну в Україні, мають бути на Саміті миру - Єрмак

Як повідомляв Укрінформ, 26 березня уряд Ісландії оголосив про виділення майже 2 млн євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України, а 30 квітня парламент цієї країни схвалив резолюцію про довгострокову підтримку України на 2024-2028 роки.

У квітні Бенедіктссона призначили на посаду Прем'єр-міністра Ісландії замість Катрін Якобсдоттір, яка подала у відставку, щоб балотуватися на майбутніх президентських виборах.

Фото: ОП