Зброя, Саміт миру та вступ до ЄС: Зеленський зустрівся з президенткою Словаччини

Фото, відео

Президент України Володимир Зеленський у Києві у Маріїнському палаці провів переговори з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

Під час пресконференції глава української держави розповів, що під час переговорів йшлося про збройні потреби України, необхідні для того, аби зірвати спроби контрнаступу Росії на харківському та донецькому напрямках, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз не всі наші партнери оперативно виконують домовленості, ми потребуємо максимальної зосередженості друзів України, щоб прискорити постачання. Вдячний кожному лідеру, який нам у цьому допомагає», - розповів Зеленський.

Лідери України та Словаччини обговорили дипломатичні зусилля для відновлення справедливого миру та повернення України до об’єднаної Європи.

«Час травня - початку червня присвячений активній дипломатії, нашій роботі заради Глобального саміту миру. Ми робимо все, щоб забезпечити на саміті присутність дійсно світової більшості, і це дуже важливо. Разом маємо виробити рамки дієвості міжнародного права і примусити Росію поважати це право. Вдячний пані президентці за підтримку цієї роботи», - зазначив Президент України.

Ще одна очікувана подія у червні, за словами Зеленського, це фактичний початок перемовин про вступ до ЄС, «який ми очікуємо і на який Україна заслуговує».

«Разом зі Словаччиною робимо усе, щоб на сході континенту позиції європейської єдності були достатньо міцними і маємо продовжити цю роботу», - додав Зеленський.

В економічній сфері, за його словами, Україна та Словаччина мають якнайбільше інтегрувати підприємницькі потенціали наших країн і робити все, щоб українські та словацькі народи отримували більше якісних робочих місць, більше промислового розвитку, більше сучасних виробництв і бізнесів. «Зокрема, ми маємо вагомий потенціал для розвитку енергетики, інфраструктури, оборонно-промислового у комплексу наших країн. Це те, що буде зміцнювати нас стратегічно», - відзначив він.

Зеленський також нагадав, що президентка Словаччини Зузанна Чапутова стала одним з перших лідерів Європи, які відвідали нашу країну після початку російського вторгнення. «Пані президентка завжди принципово підтримує наш захист від російського терору. Завдяки нашій співпраці відносини між нашими державами стали найбільш змістовними за весь час від 1991 року», - розповів Зеленський.

Відео: Офіційний канал Президента України

Він також додав, що уряди двох країн нині «працюють над взаємовигідними проєктами в енергетиці і транскордонній співпраці».

Читайте також: Зеленський: Вранці російський наступ на харківському напрямку вдалося зупинити

Як повідомляв Укрінформ, президентка Словаччини Зузанна Чапутова у п’ятницю прибула із прощальним візитом до Києва.

У другому турі виборів президента Словаччини на початку квітня перемогу здобув лідер пролівої партії «Голос – соціальна демократія», чинний глава парламенту Словаччини Петер Пеллегріні, соратник скептично налаштованого до України прем’єра Роберта Фіца. Він здобув 53,12% голосів виборців.

Його суперник – прозахідний дипломат, колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок набрав 46,87% голосів виборців.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Словаччина повністю підтримує приєднання України до ЄС і не чинитиме перешкод цьому процесу, а навпаки – допомагатиме.

Фото: ОП