Президент Євроради в розмові з Зеленським підтвердив участь у Саміті миру

Оновлено

Президент Європейської ради Шарль Мішель в ході телефонної розмови з Президентом Володимиром Зеленським у четвер, в День Європи, підтвердив свою участь у Саміті миру в Швейцарії в червні.

Як передає Укрінформ, про це Мішель написав у соцмережі Х.

«Підтвердив свою участь в українському мирному саміті 15-16 червня. Я закликаю всіх світових лідерів підтримати ці мирні зусилля Швейцарії», – зазначив Мішель.

Він також зазначив, що «був радий повідомити» українському лідеру, що ЄС досягнув політичної домовленості про використання надприбутків від заморожених російських активів на користь України.

Як повідомив глава держави у соцмережі X, під час розмови з Мішелем обговорили питання вступу України до Європейського Союзу та підготовку до наступного саміту Україна – ЄС.

За словами Зеленського, Україна очікує, що переговорна рамка буде ухвалена в червні й переговори про вступ до ЄС розпочнуться найближчим часом.

"Радий провести розмову з Шарлем Мішелем у День Європи й відсвяткувати цей день разом другий рік поспіль. Вдячний президенту Європейської ради за підтримку Формули миру. Ціную підтвердження його готовності взяти участь у Саміті миру та працювати разом, щоб заохотити інших лідерів до участі", - зазначив Президент.

Читайте також: Зеленський назвав основні питання для обговорення на Саміті миру

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни, які візьмуть у ньому участь, вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Українська формула миру - дипломатичний механізм, який пропонує Україна для досягнення справедливого закінчення війни, що розв'язала Росія.

Складовими Формули є: радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, компенсація за збитки, спецтрибунал, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксація закінчення війни.