Глобальна єдність у світі може примусити Росію до миру - Україна в ОБСЄ

Глобальна єдність країн щодо неприпустимості агресивних війн може примусити Росію до миру, і нагода продемонструвати це буде під час Саміту миру у Швейцарії.

Про це заявила тимчасово повірена у справах постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Росія розуміє, що якими б не були відмінності між країнами, однак вони поділяють думку про те, що в сучасному світі немає місця агресивній війні. І ця глобальна єдність навколо норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського декалогу здатна примусити Росію до миру. Ми можемо це продемонструвати. У червні. У Швейцарії", - сказала Кувшинникова.

Вона поінформувала про останні атаки росіян на цивільну інфраструктуру України та наголосила на тому, що Київ і надалі вивчатиме всі можливі шляхи для притягнення Росії до відповідальності. Дипломат подякувала всім державам-учасницям, які підтримали нещодавнє рішення Комітету міністрів Ради Європи про створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Крім того, вона вказала на те, що минулого тижня український парламент ратифікував Додаткову угоду між Україною та Технічним секретаріатом ОЗХЗ про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги.

Читайте також: Росію не запрошують на саміт миру у Швейцарії, бо неможливо гарантувати сумлінність її дій - Кулеба

"Це наближає нас до притягнення Москви до відповідальності за використання небезпечних токсичних хімічних речовин проти українських захисників. З 2023 року було зафіксовано щонайменше 1908 таких випадків, що порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї. Україна розраховує на співпрацю з експертами ОЗХЗ у цьому питанні", - сказала Кувшинникова.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський повідомив у четвер, що згідно з домовленостями із Президентом Швейцарії Віолою Амхерд перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії. До участі запрошені глави держав та урядів з усіх континентів