Сікорський не почув від колег по ЄС конкретних заяв щодо надання Україні систем ППО

Країни Європейського Союзу загалом мають близько 100 систем ППО. Допоки в Україні падають російські ракети і дрони, вони не повинні лежали десь на складах.

Про це за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин у Люксембурзі повідомив журналістам глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna

За його словами, в Україні драматична ситуація в енергосекторі, оскільки росіянами вдалося знищити 70% потужностей українських електростанцій. За його словами, якщо Росії вдасться знищити ще більше потужностей української енергосистеми, то в Україні може з’явитися більше непридатних для життя місць, а це може викликати нову хвилю біженців.

Сікорський підкреслив, що саме тому необхідно Україні надати більше систем ППО. Водночас, він зауважив, що під час зустрічі в Люксембурзі він не почув від своїх європейських колег конкретних декларацій у справі надання Україні систем ППО, що може мати свої негативні наслідки.

Читайте також: НАТО має достатньо систем ППО, частину яких може передати Україні - Столтенберг

Глава польської дипломатії підкреслив, що у країнах ЄС є близько 100 систем ППО, які вже дуже добре себе зарекомендували в Україні.

“Не повинна ця зброя лежати десь на складах чи ангарах, коли в Україні падають російські ракети і дрони”,- підкреслив Сікорський.

У цьому контексті він зауважив, що Польща не може передати Україні системи Patriot, оскільки має лише дві батареї цього зенітно-ракетного комплексу, які перебувають у зоні "безпосередньої воєнної загрози".

“Одна з російських ракет впала за 10 км від мого будинку. Сподіваюся, це свідчить про те, що Польща не може віддати свої батареї...Лідером коаліції систем Patriot є Німеччина. Вони оголосили, що дадуть одну батарею. Бажаємо їм успіхів і підтримуватимемо їх у цьому”,- підкреслив глава МЗС Польщі.

Читайте також: Євросоюз усвідомлює термінову необхідність постачання в Україну засобів ППО - Боррель

Як відомо, напередодні глава польського уряду Дональд Туск повідомив, що Польща не має резервів для передачі Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot, але допомагатиме Києву іншими засобами, “які допомагають захищати небо”.

29 грудня минулого року одна з російських ракет порушила повітряний простір Польщі, пробувши в ньому близько трьох хвилин і залетівши майже на 40 км. Тоді у Польщі також піднімали у повітря дві пари винищувачів F-16.

Згодом, 24 березня, російська ракета знову порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердів Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

До цього, у грудні 2022 року одна з ракет, яка не була оснащена бойовою частиною, пролетіла пів Польщі і впала у Куявсько-Поморському воєводстві на півночі країни. Утім, тоді її не шукали польські служби, а її елементи випадково виявила у лісі у квітні 2023 року випадкова людина.

Фото: PAP/EPA / Oliver Hoslet