У Польщі викрили агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського - СБУ

За результатами взаємодії Служби безпеки, Офісу генерального прокурора України та польських органів правопорядку затримано громадянина Польщі, який пропонував спецслужбам РФ співпрацю у здійсненні замаху на Президента Володимира Зеленського.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

“За даними слідства, задумом фігуранта був збір та передача країні-агресору інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясьонка. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на Президента України Володимира Зеленського під час його перебування на території Польщі”, - ідеться у повідомленні.

Співробітники СБУ та українські прокурори поінформували польських колег про можливе вчинення замаху та передали їм ключові докази у цій справі. Це відбувалося у межах надання міжнародно-правової допомоги.

Завдяки успішним діям та оперативному обміну інформацією між країнами завербованого агента спецслужб РФ вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі.

Польська прокуратура висунула йому звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби, що кваліфікується за ст. 130 § 3 Кримінального кодексу Республіки Польща.

Читайте також: СБУ запобігла замаху на начальника Херсонської ОВА Прокудіна

18 квітня за клопотанням польської прокуратури Окружний суд міста Варшави застосував щодо зловмисника запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Розслідування проводить Агентство внутрішньої безпеки під наглядом Національної прокуратури Польщі. Слідчі дії тривають.

СБУ вдячна партнерам за ефективну співпрацю у протидії російським злочинам в Україні та за її межами.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський в інтерв’ю для програми Cinque minuti італійського телеканалу Rai1 поінформував, що, за даними спецслужб, на нього вчиняли замах понад 10 разів.