ЄС використає надприбутки від «заморожених» активів РФ на купівлю зброї для України

Партнери посилять співпрацю для допомоги України, зокрема, через налагодження спільного виробництва зброї та використання на її закупівлю доходів в інших країна зі надприбутків від заморожених російських активів.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц після зустрічі з прем’єром Польщі Дональдом Туском і президентом Франції Еммануелем Макроном після зустрічі у форматі Ваймарського трикутнику 15 березня в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми використаємо надприбуток від заморожених російських активів у Європі для того, щоби фінансово підтримати закупівлю зброї для України», - заявив Шольц.

Він сказав, що більше боєприпасів з усього світу для України будуть забезпечені «від цього моменту».

Виробництво військових систем буде здійснюватися також через спільне виробництво з партнерами в Україні.

У рамках формату «Рамштайн», зустріч якого планується наступного понеділка, буде сформована нова коаліція - далекобійної артилерії. Також будуть обговорені інші конкретні кроки.

Загалом у рамках ЄС буде посилена підтримка України, для чого в Брюсселі були ухвалені цього тижня важливі рішення – виділено додаткові гроші та розширено навчальну місію, нагадав Шольц.

Він назвав Веймарський трикутник у серці Європи важливим знаком рішучості та єдності і нагадав, що Німеччина, Франція та Польща несуть особливу відповідальність і є одними з найбільших донорів допомоги Україні в її боротьбі проти російського імперського агресора – політично, військово та фінансово.

«Ми стоїмо міцно та непохитно на боці України», – запевнив канцлер і сказав, що це є також сигналом російському керівництву.

Читайте також: Україна має чіткий план, щоб отримати доступ до €300 мільярдів заморожених активів РФ - Шмигаль

Водночас глава уряду підкреслив, що країни-партнери «не перебувають у війні з Росією». Метою їх є забезпечити те, щоб Україна сама могла ефективно боронити себе. ФРН, Франція і Польща разом з євроатлантичними партнерами працюють над цим і не зменшать свої зусилля, пообіцяв політик. За його словами, єдність партнерів є їх силою.

Зустріч у Берліні пройшла з ініціативи німецької сторони.

Фото: Getty Images