Блокування польсько-українського кордону під будь-якими гаслами не має виправдання - МЗС

Міністерство закордонних справ України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій протесту на кордоні, забезпечити його розблокування та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики.

Про це заявив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

«Блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання», – наголосив речник МЗС.

Він зазначив, що наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії, а дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії. «Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів. Вважаємо також неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон», – заявив речник МЗС.

Ніколенко також зауважив, що антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. «Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин», – акцентував він.

Речник МЗС також привернув увагу до того, що протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн.

«Закликаємо польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля прининення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах», – наголосив Ніколенко.

Насамкінець він підкреслив, що в умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. «Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав», – підсумував речник МЗС.

Читайте також: Польські фермери сьогодні проводять загальний страйк

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого польські аграрії проводять загальний страйк по всій Польщі, блокуючи у приблизно 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. У Польщі в бік України в чергах стоять близько 2500 вантажівок, заблоковано шість пунктів пропуску.

18 лютого у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

16 лютого міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський обговорив з польським колегою ситуацію на українсько-польському кордоні, переговори триватимуть і цього тижня.

12 лютого у Єврокомісії закликали Україну та Польщу до переговорів щодо експорту зерна.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску.