Сікорський: Без допомоги США для України Європа постане перед драматичним викликом

У випадку неприйняття Конгресом США пакету допомоги для України Європа може опинитися перед драматичним викликом: подвоїти допомогу для Києва чи дозволити Путіну перемогти в Україні.

Про це в коментарі TVP Info зазначив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

“Тоді ми, як Польща та Європа, зіткнемося з драматичним викликом: подвоїти нашу допомогу Україні, замінивши таким чином американські кошти, чи дозволити Путіну завоювати Україну. Я знаю, що я би вибрав, але сподіваюся, що цього не станеться”, - заявив Сікорський.

Він підкреслив, що Україна не може програти цю війну, а Путін - перемогти, оскільки в такому разі “він використав би людський і промисловий потенціал України, аби піти далі”.

За його словами, президентський палац РП і польська опозиція, які мали хороші контакти з Дональдом Трампом, можуть відіграти дуже конструктивну роль, якщо переконуватимуть його, що “він діє проти України, і це викликає задоволення у Володимира Путіна”.

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США не змогла ухвалити окремий пакет допомоги Ізраїлю без допомоги Україні на суму 17,6 мільярда доларів.

У жовтні минулого року президент США Джо Байден вніс до Конгресу запит щодо виділення допомоги на суму понад $105 млрд. Відтоді впродовж тривалого періоду відбувалися переговори в Сенаті, зокрема, щодо проведення міграційної реформи та посилення кордону США, що мало розблокувати пакет зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Нова угода приблизно відповідає пропорціям, визначеним у запиті президента США.

Читайте також: Сікорський закликав Конгрес США ухвалити пакет допомоги для України

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого лідери країн ЄС домовилися про створення у багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро. Рішення було ухвалено попри неодноразові заяви Орбана про те, що Угорщина може його блокувати.