Умєров прокоментував закон про мобілізацію: Ці зміни роблять державу стійкішою

Верховна Рада зробила перший крок до вдосконалення мобілізації, проходження військової служби та військового обліку, якого чекають на фронті.

Про це написав міністр оборони Рустем Умєров у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Цих змін чекають сотні тисяч захисників та захисниць, які вже служать в Силах оборони. Ці зміни потрібні, щоб держава могла ефективно залучати військовозобовʼязаних, які вже найближчим часом стануть до лав війська. Ці зміни роблять державу стійкішою, а військо – сильнішим у протистоянні з ворогом", – написав він. 

Міністр також висловив вдячність усім залученим міністерствам, військовим та іншим державним інституціям, чиї команди працювали над законопроєктом. 

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 лютого ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (№ 10 449).

Читайте також: Лубінець: новий законопроєкт про мобілізацію містить низку суперечливих норм

Документ, зокрема, передбачає зміну призовного віку громадян з 27 до 25 років. Законопроєктом пропонується запровадити обов’язкову реєстрацію електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Проєкт закону регламентує, що військовозобов’язані упродовж 60 днів з дати початку проведення мобілізації повинні уточнити свої облікові дані через центр надання адміністративних послуг, в електронному кабінеті або в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання або перебування. Особа може переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Пропонується встановити, що повістка про виклик до ТЦК та СП може надсилатися через електронний кабінет.