Суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії щодо «геноциду»

Фото

Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо "геноциду".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Зокрема, Міжнародний суд ООН визнає, що він має юрисдикцію розглядати запит України про те, що вона не порушувала своїх зобов’язань за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і що цей запит є прийнятним.

Суд дійшов висновку, що він має юрисдикцію на підставі статті IX Конвенції про геноцид розглядати подання (b) у пункті 178 Меморандуму України, відповідно до якого Україна просить Суд “винести рішення та заявити, що немає достовірних доказів того, що Україна несе відповідальність за вчинення геноциду з порушенням Конвенції про геноцид у Донецькій та Луганській областях України”, і що це твердження є прийнятним.

Читайте також: Рішення суду ООН не залишає сумнівів, що Росія зневажає міжнародне право - МЗС

Однак Суд вважає, що він не має юрисдикції розглядати подання у пункті 178 Меморандуму України, згідно з якими Україна просить Суд “винести рішення та оголосити, що застосування РФ сили в Україні та проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року, порушує статті I і IV Конвенції про геноцид” (c) і "винести рішення та заявити, що визнання Російською Федерацією незалежності так званої "Донецької народної республіки” та "Луганська народна республіка” 21 лютого 2022 року порушує статті I і IV Конвенції про геноцид” (d).

При цьому наказ про тимчасові заходи від 16 березня 2022 року залишається чинним. Тоді Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Мова йде про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом.

Як повідомляв Укрінформ, у позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття «геноциду».

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Читайте також: Чому Міжнародний суд ООН не задовольнив усіх вимог України

З жовтня 2022 року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Суду та прийнятності заяви України.

Фото Ірини Драбок