Туск назвав важливим досягненням зустрічі у Брюсселі єдність ЄС у допомозі Україні

Голова польського уряду Дональд Туск назвав важливими досягненнями на сьогоднішньому саміті ЄС згоду на багаторічну фінансову допомогу для України та одностайність у її схваленні.

Про це він сказав на пресконференції у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“Відбулися дві важливі речі. По-перше, маємо багаторічну програму, яка не залежить від вето Орбана через рік чи два. Рішення про всю цю фінансову допомогу – 50 млрд євро на чотири роки - ухвалено сьогодні без додаткової дискусії. Це безпосередня допомога для України - країни, яка бореться з агресією. Також дуже важливо, що це допомога 27 країн, що вдалося зберегти єдність ЄС”, - підкреслив Туск.

За його словами, у Брюсселі в попередні роки не було легко досягати єдності у питанні підтримки України.

“Це змінилося. ... ЄС об’єднаний у зусиллях щодо допомоги Україні у війні з Росією”, - наголосив Туск.

Він повідомив, що країни працювали у різних групах, аби досягти одностайної згоди. Значну роль у досягненні позитивного результату, на думку Туска, відіграла робота так званої розширеної Північної групи (Cкандинавські і Балтійські країни, Польща, Ірландія), “які мали однозначну позицію і були готовими до твердих рішень”. Велике значення, за його словами, також мала однозначна позиція з цього приводу президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Читайте також: Туск про рішення ЄС щодо допомоги Україні: Орбана вдалось «переконати»

“Не було побоювання, що Єврокомісія шукатиме нагород для когось”, - зауважив Туск.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.