Угорщина підтримуватиме Україну в гуманітарних питаннях, але не буде постачати зброю - Сійярто

Угорщина засуджує війну проти України і продовжить допомагати в гуманітарних питаннях, але не буде постачати нашій країні зброю.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком брифінгу за підсумками переговорів в Ужгороді, передає кореспондент Укрінформу.

Глава МЗС запевнив, що точка зору Угорщини завжди була однозначна: вони завжди засуджували війну і хочуть, щоб по сусідству якомога швидше наступив мир. За його словами, Угорщина готова докладати зусилля до цього.

Водночас Сійярто наголосив, що його країна не буде поставляти зброю Україні, як і не поставляла раніше.

«Але ми не відмовили також жодному громадянину, який звернувся до Угорщини по допомогу. І надалі не відмовимо, тобто, ми підтримуватимемо Україну у всьому, що стосується гуманітарних питань», – запевнив глава угорської дипломатії.

Читайте також: Україна і Угорщина створять спецкомісію для остаточного вирішення суперечки щодо прав нацменшин

Міністр також заявив, що за останні два роки в його країну прибули понад 1 мільйон біженців з України, і 224 тисячі українських дітей навчаються в угорських школах; гуманітарна допомога досягла понад 500 тисяч родин, і в 20 регіонах України Угорщина підтримує відбудову шкіл та лікарень.

Як повідомляв Укрінформ, 29 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрілися в Ужгороді для проведення переговорів.

За підсумками переговорів Дмитро Кулеба заявив, що під егідою МЗС України і Угорщини буде створено спеціальну комісію, яка протягом десяти днів представить на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння щодо остаточного вирішення спірних питань щодо прав нацменшин.