Боррель відвідає Україну на початку лютого

Високий представник ЄС відвідає Україну на початку лютого, щоб підтвердити військову підтримку, зокрема, обговорити реалізацію політичного рішення щодо виділення Україні 5 мільярдів євро військової допомоги з Європейського фонду миру.

Про це сам Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри погодилися з тим, що зараз не той момент, щоб послаблювати нашу допомогу для України, навпаки, це момент, щоб робити більше й швидше, - з фінансовими ресурсами, із військовим обладнанням, із тренуванням для військовослужбовців. Ми продовжуємо працювати, щоб надати передбачувану допомогу. Я здійсню подорож до України у перший або другий тиждень лютого. Ми, як я сподіваюся, досягнемо згоди навколо виділення додаткових 5 мільярдів євро з Європейського фонду миру, тож ми зможемо утворити Фонд допомоги для України», - сказав Боррель.

Він повідомив, що виніс на розгляд країн-членів проєкт документа, як буде надалі працювати Європейський фонд миру (ЄФМ) на новій стадії та в нових умовах. Міністри погодилися з тим, що цей документ є основою для перегляду діяльності ЄФМ та Фонду з допомоги для України.

За словами високого представника ЄС, ситуація в Україні залишається вищим пріоритетом для ЄС перед фактом триваючої російської агресії, яка також є загрозою для безпеки в Європі

«Як завжди, ми отримали оновлену інформацію від міністра закордонних справ (Дмитра) Кулеби через відеоконференцію щодо останнього розвитку. Якщо підбити підсумок, Росія у дійсності не досягла жодного прогресу на полі бою, і в той же час понесла дуже багато втрат. Путін, перед його запланованим переобранням у березні, - ви можете лише припускати, яким буде результат цих виборів, - продовжує атакувати дронами й ракетами. Але Україна досягла важливих військових успіхів, зокрема, на Чорному морі, де російський флот був вимушений відійти до східного краю Криму, щоб сховатися від українських ракет», - сказав Боррель.

Читайте також: Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розглянула дві головні теми – продовження надання допомоги для України та пошук рішення для війни в Газі. 

Зустріч міністрів відбулася напередодні спеціального засідання Європейської ради, що має відбутися 1 лютого. В цей день глави держав та урядів ЄС повернуться до розгляду багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. За пропозицією Європейської комісії, у цьому бюджеті має бути створений Український фонд у розмірі 50 мільярдів євро, який забезпечить поточну фінансову підтримку для України та процесів її повоєнного відновлення на наступні чотири роки.