Зброя для України: пів сотні країн засудили лицемірство Росії, яка скликала Радбез ООН

Близько пів сотні країни ООН виступили із заявою, у якій вказали на лицемірство Російської Федерації, яка скликала чергове засідання Ради безпеки ООН для критики законних поставок зброї в Україну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, заяву для преси зачитав постпред України при ООН Сергій Кислиця у присутності представників країн, що її підтримали.

«Сьогоднішнє засідання є ще однією спробою Російської Федерації відвернути увагу від своєї агресивної війни проти України та посиленої кампанії систематичних повітряних ударів, які вбивають мирних жителів та руйнують критично важливу інфраструктуру», – зазначили автори документа.

У той час як Україна намагається захистити своє цивільне населення, Російська Федерація вбиває український народ зброєю, закупленою в інших країнах, ідеться в заяві.

Її автори засуджують військову підтримку агресивної війни Росії, у тому числі з боку Ірану, Білорусі та КНДР, і закликають «усі країни не надавати зброю та військову техніку, в тому числі ракети та безпілотники, або іншу підтримку агресивній війні Росії».

Вони вказують на порушення Росією та КНДР ембарго ООН щодо постачання зброї, ухвалене низкою резолюцій Ради безпеки.

Крім того, є чіткі докази незаконної передачі Іраном ударних безпілотних літальних апаратів Російській Федерації, коли діяли обмеження, що забороняють такі передачі відповідно до резолюції Ради безпеки, йдеться в документі.

Читайте також: Зміна складу Радбезу ООН не вплинула на позиції більшості щодо України - Кислиця

Автори закликали держави ООН, «включно з Російською Федерацією», повністю виконати відповідні резолюції Ради безпеки.

«Ми повинні забезпечити відповідальність за серйозні злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, а також забезпечити правосуддя для всіх жертв і запобігти майбутнім злочинам», – зазначили вони.

Заяву підписали, зокрема, країни Євросоюзу, Австралія, Ізраїль, Японія, Нова Зеландія, Молдова, Маршаллові острови, Південна Корея, Сполучені Штати.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада безпеки ООН на вимогу Росії проводить засідання за участю міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова для чергового «засудження» постачань зброї Україні.