Гутерреш закликав до миру в Україні на основі Статуту ООН і принципів міжнародного права

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до відновлення миру в Україні на основі Статуту ООН і міжнародного права та з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Про це він сказав у спеціальному зверненні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми спостерігаємо справжню епідемію безкарності по всьому світу. Ми бачимо, що деякі країни роблять, що хочуть, аби за будь-яку ціну просувати свої інтереси», - сказав Гутерреш.

Як приклади такої безкарності держав-порушниць світового порядку він назвав вторгнення Росії в Україну, багаторічний збройний конфлікт у Судані та війну Ізраїлю з ХАМАС.

«Ми бачимо, що сторони всіх конфліктів ігнорують міжнародне право, порушують Женевські конвенції і навіть Статут ООН», - зазначив він.

Читайте також: Прем'єр Хорватії закликає бути наполегливими у наданні допомоги Україні

За його словами, світ спостерігає за тим, як цивільне населення, в основному жінки та діти, гинуть, зазнають поранень, потрапляють під обстріли, вимушено залишають свої будинки та не мають доступу до гуманітарної допомоги.

«Я знову закликаю до миру в Україні відповідно до Статуту ООН і принципів міжнародного права. Я також закликаю до негайного гуманітарного припинення вогню в Газі та процесу врегулювання для сталого миру між Ізраїлем і Палестиною на основі існування цієї держави», - наголосив генсек ООН.

Під час дискусії після виступу Гутерреш, відповідаючи на питання про перспективи застосування принципу територіальної цілісності для припинення війни в Україні, зауважив, що зневажання міжнародним правом може призвести до хаосу.

За його словами, багато держав у світі мають певні територіальні претензії до своїх сусідів, проте нагадав, що в Європі пішли століття на побудову кордонів.

Читайте також: Дуда закликає не втомлюватися від війни і продовжувати підтримувати Україну

«Я вважаю, що в Україні необхідно дотримуватися принципу територіальної цілісності. Зрозуміло, що ситуація дуже складна і вирішити цей конфлікт буде складно, але в будь-якій ситуації слід дотримуватися принципів», - сказав Гутерреш.

Як повідомляв Укрінформ, президент Литви Гітанас Науседа під час дискусійної панелі «Горизонти України» у межах ВЕФ у Давосі наголосив, що країни Заходу повинні прискорити надання військової допомоги Україні, без чого неможливо стримувати військовий натиск РФ.