Шольц веде переговори з європейськими лідерами про посилення підтримки України

Канцлер ФРН Олаф Шольц активно обговорює з європейськими колегами подальшу підтримку України військовими матеріалами та технікою.

Про це сказав речник федерального уряду ФРН Штеффен Гебештрайт на брифінгу в середу, передає кореспондент Укрінформу.

«Канцлер з понеділка інтенсивно проводить телефонні переговори з деякими главами держав і урядів Європи, вони продовжаться ближчими днями», - поінформував речник.

Він зазначив, що Берлін звернувся з проханням до Єврокомісії зробити до надзвичайного засідання Європейської ради, яке має відбутися в Брюсселі 1 лютого, «огляд» рішень, ухвалених на національному рівні в окремих державах в аспекті підтримки України.

Така актуальна оцінка ситуації потрібна для того, щоб можна було об’єднати зусилля та краще спрямувати підтримку, пояснив Гебештрайт.

Він додав, що це пов’язано з чітким визнанням, що Європа має робити більше для підтримки України в її боротьбі проти російської агресії.

Читайте також: Мелоні й Шольц обговорили підтримку України перед самітом ЄС

Коментуючи заяву міністра оборони Італії Гвідо Кросетто про те, що «настав час для гострої дипломатії поряд з військовою підтримкою, тому що є ряд важливих сигналів, що надходять з обох сторін», німецький речник заявив, що в Берліні на підставі переговорів з української стороною «не бачать готовності Києва до переговорів».

«Федеральний уряд дотримується погляду, що рішення щодо готовності та необхідності розпочинати переговори з Росією мають ухвалювати самі українці. Наше правило - не говорити про Україну без України», - сказав Гебештрайт.

Як повідомлялося, канцлер ФРН Олаф Шольц у понеділок заявив, що Європа робить недостатньо для підтримки України та закликав європейських лідерів посилити свою допомогу, як це робить Німеччина.