Кучма вважає, що Путін не піде на мирні перемовини

Колишній президент України Леонід Кучма вважає нереалістичним, що лідер РФ Володимир Путін погодиться на мирні переговори.

Про це Кучма сказав в інтерв’ю The Guardian, передає Укрінформ.

«Путін не може підписати документ, в якому буде сказано, що він не отримав того, чого хотів (в Україні – ред.). Йому доведеться це пояснювати російському народу. Він - лідер Росії», — сказав Кучма.

Він описав Путіна як «кар'єрного співробітника КДБ». «Це його професія, з усіма наслідками, що з неї випливають», — сказав Кучма, додавши: «Люди кажуть, що його одержимість Україною — це свого роду манія чи психічний розлад. Можливо, це правда».

Читайте також: Туреччина знову заявила про готовність прийняти у себе переговори між Україною та РФ

За його словами, метою Путіна було не тільки захоплення української землі, але й знищення «концепції» самої України як «конкурентної альтернативи Росії». «Доказом цього є жахливі людські втрати та репутаційні жертви, на які Путін готовий піти заради цього», — сказав експрезидент України.

Він також розповів, що був упевнений, що Путін здатний вторгнутися в Україну, але «не впевнений, чи вирішить він вторгнутися».

Читайте також: Параноя Путіна

Щодо західної підтримки України, зокрема з боку США, Кучма зазначив, що, на його думку, США «втратять обличчя», якщо відмовляться від підтримки України й дозволять Росії перемогти.

«Ми маємо сподіватися, що Байден зможе провести закон (про військову допомогу Україні - ред.). США втратили Афганістан. Поразка України означає втрату США обличчя перед усім світом», — сказав експрезидент України.

На запитання, чи зможе Україна перемогти в умовах, коли міжнародна солідарність, здається, слабшає, він відповів: «Я вірю у перемогу. Я не можу існувати інакше».

Читайте також: «Троянський кінь» Путіна, ЄС та євроінтеграція України. Чого прагне Орбан?

Колишній президент також застеріг Захід від зменшення допомоги України. «Я хочу сказати тільки одне: ми не відступимо. Ми будемо стояти до кінця. Ми ніколи не здамося – ні в якому разі. Якщо ви допоможете нам, ми переможемо. Якщо ви перестанете нам допомагати, ми можемо померти. Але тоді ви будете наступними, кого Росія захоче знищити», - сказав Кучма.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі закликав збільшувати допомогу для України.