Вибори в Україні можливі після завершення воєнного стану - Кондратюк

Ексклюзив

Проведення виборів в Україні можливе тільки після завершення воєнного стану.

Таку думку заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк висловила в коментарі Укрінформу.

"Навіть за результатами "діалогів Жана Моне" ми вирішили, що, по-перше, вибори можливі тільки після завершення воєнного стану. Це підтримали практично всі – і політичні сили, і громадські організації. По-друге, ми залишаємо за собою Виборчий кодекс на основі відкритих списків, до речі, з 40% гендерною квотою. По-третє, зараз можуть проговорюватися тільки зміни для удосконалення цього кодексу", – сказала Кондратюк.

Вона уточнила, що відповідні зміни можуть стосуватися забезпечення можливості обиратися і голосувати військовим, які боронять Україну на фронті, та жінкам, які наразі перебувають за кордоном.

Окрім того, за її словами, зараз може обговорюватися конкретизація можливостей проведення досконалого виборчого процесу, а також зміни до Закону "Про політичні партії в Україні" в частині відповідальності політсил.

Читайте також: Держдеп із розумінням ставиться до непроведення виборів в Україні під час війни

"Я думаю, що ми не маємо повертатися до цього питання (проведення виборів під час війни – ред.), бо це великий виклик для країни", – резюмувала Кондратюк.

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану ускладнює проведення виборів. Нині навколо цього питання точаться активні дискусії.