Субх: Послаблення уваги до війни РФ через конфлікт у Газі є викликом для української дипломатії

Ексклюзив

Конфлікт у Газі послабив увагу до російської війни у світі, але Україна докладає всіх зусиль, аби питання агресії РФ не зникло з порядку денного ООН, інших міжнародних організацій та зустрічей серед провідних країн світу.

Про це заявив у інтерв’ю Укрінформу спеціальний представник України з питань Близького Сходу і Африки Максим Субх, який відвідав минулого тижня штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку.

«Однозначно, після 7 жовтня (нападу ХАМАС на Ізраїль, – ред.) увага світової спільноти, політиків і міжнародних медіа до російської агресії проти України зменшилася. Це один з важливих і серйозних викликів для нашої дипломатії», – зазначив Субх.

Щодо позиції України з цього питання, то він нагадав, що «в нас було декілька заяв», які «є дуже виваженими: засудивши ХАМАС, ми засудили терор як феномен, терор, з яким Україна стикалася і стикається у вигляді тих злочинів, що їх продовжує скоювати Російська Федерація».

Читайте також: Війна в Газі не повинна послабити підтримку України - Столтенберг

Він зазначив, що в заявах Міністерства закордонних справ України вкотре підтверджується відданість України принципу співіснування двох держав.

«Тобто ми однозначно підтримуємо, як і решта країн цивілізованого світу, право Палестини на власну державу, право палестинського народу на самовизначення», – пояснив спецпредставник.

За його словами, «ніхто не має права стверджувати, що засудження ХАМАС є цілковитою підтримкою Ізраїлю». Він зазначив, що вчинено акт тероризму проти цивільного населення, який необхідно було засудити. «І документи, які не містять цього засудження, викликають певні застереження, у тому числі й з боку України», –додав він, маючи на увазі резолюцію Генасамблеї ООН від 27 жовтня, яка закликає до «гуманітарного перемир’я» в Газі.

Читайте також: Ситуація на Близькому Сході не має відволікати увагу Євросоюзу від України - Мецола

Водночас, вважає Субх, події в Газі «дещо відкрили очі Ізраїлю на Росію». Вони усвідомили, що яким би не був той координаційний механізм чи рівень взаємодії, який Ізраїль мав з Росією до 7 жовтня, він виявився абсолютно не тим, на що сподівалися ізраїльтяни, розбудовуючи відносини з Москвою, зазначив спецпредставник.

Росія «з певною зневагою поставилася до Ізраїлю, який постраждав від атаки ХАМАСу», хоча Ізраїль очікував набагато рішучішу позицію з боку Росії, зауважив він. «Цього не сталося, Ізраїль зараз у розпачі й відчуває, що це (відносини з РФ, – ред.) треба переглядати».

Проте, на думку спецпредставника, нині складно прогнозувати, «якою буде подальша формула відносин Ізраїлю й Росії, чи збільшиться допомога Україні й чи стануть заяви ізраїльського керівництва більш відкритими й щирими щодо засудження російської агресії».

За його словами, це залежатиме від внутрішньополітичної ситуації в Ізраїлі після завершення операції.

Читайте також: Криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на політику ЄС стосовно України - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, Берлін вважає за необхідне підтримати Ізраїль у тому, щоби позбавити ХАМАС можливості продовжувати терористичні атаки та тероризувати власне населення. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Агентство ООН з надання допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході (UNRWA) 18 листопада, заявило, що Ізраїль розпочав постачання палива до сектору Гази.

Прем’єр-міністр Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман аль-Тані заявив, що укладення угоди щодо звільнення заручників між Ізраїлем та ХАМАСом залежить лише від «незначних» практичних питань.