ЄС допомагає розробити міжнародний механізм, щоб Україна отримала репарації

Європейський Союз підтримує створення міжнародного компенсаційного механізму для відшкодування Україні збитків, спричинених унаслідок російської агресії.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс на конференції “Об’єднані заради правосуддя” в Канаді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фото: twitter / Didier Reynders

“Необхідно працювати над створенням майбутнього міжнародного компенсаційного механізму за допомогою окремих міжнародних інструментів. ЄС готовий підтримати Україну у цих дискусіях”, - сказав Рейндерс.

Читайте також: Стефанішина закликала до індивідуальних рішень з передачі Україні «заморожених» активів РФ

За його словами, Євросоюз заохочує приєднатися до цих обговорень держави-члени та міжнародних партнерів. “Я переконаний, що крок за кроком ми вибудуємо систему репарацій для України, за допомогою якої наслідки цієї війни будуть повністю компенсовані”, - наголосив єврокомісар.

Читайте також: Відомі міжнародні діячі закликають передати Україні заморожені російські активи

Він зазначив, що у європейських фінансових інституціях заморожено понад 200 млрд євро російських суверенних коштів та понад 28 млрд євро несуверенних. “Притягнення Росії до відповідальності має передбачати й виплату нею репарацій”, - наголосив Рейндерс.

Як повідомляв Укрінформ, Україна досягла прогресу у переговорах зі США, Канадою та Євросоюзом щодо конфіскації російських активів, однак триває складна дискусія щодо суверенних активів РФ.