Кулеба: Україна почне переговори про вступ до ЄС цьогоріч, якщо не буде форс-мажорів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував із кінця цього тижня події, які матимуть позитивний ефект на рух України до Європейського Союзу.

Про це очільник української дипломатії заявив в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Я думаю, що з кінця цього тижня ви побачите події і новини, які будуть мати позитивний ефект. Українська влада працювала над тим, щоб виконати все, що потрібно з нашого боку. Президент України контролював цей процес, надавав імпульсу, коли щось прописало, гальмувало. Я неодноразово казав у попередні місяці, що якщо не буде форс-мажорів, то до кінця цього року Україна відкриє переговори щодо членства в Європейському Союзі”, – сказав він.

Коментуючи реформу всередині Євросоюзу, Кулеба відзначив, що вона є дуже непростою для самої організації, і ситуацію змінила заявка України на вступ минулого року.

“Були розморожені всі процеси щодо розширення ЄС і так само були розморожені процеси щодо реформи, але зʼясувалося, що бачення реформи немає. Незрозуміло цілісно, куди рухатися”, – пояснив міністр.

За словами глави МЗС, ЄС побоюється, що чим більше він ставатиме, тим складніше буде ухвалювати рішення на основі принципу консенсусу, і для цього обʼєднанню держав потрібно змінити правила, а також вирішити питання вступу нових економік і внутрішніх балансів економічних політик.

Кулеба вказав, що позиція України на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, на якій будуть визначатися параметри реформи, полягає в тому, що реформа Євросоюзу не повинна бути використана для уповільнення інтеграції нових членів. На його переконання, є велика зміна в сприйнятті України, як рівноправного партнера і майбутнього члена, адже наш голос щодо того, яким має бути ЄС, хочуть і готові чути.

Читайте також: Україна ще на політичному етапі вступу в ЄС, але має бути готова й до технічного - експертка

Як повідомляв Укрінформ, ЄС визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами незабаром після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Лідери ЄС мають ухвалити рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті, після того, як проаналізують звіт Європейської комісії.