Стефанчук пояснив, за яких умов Шуфрича можна позбавити депутатського мандата

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, за яких умов можна позбавити депутатського мандата Нестора Шуфрича, який перебуває у СІЗО за підозрою в держзраді.

Про це Стефанчук розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Спікер нагадав, що механізми для позбавлення депутата ВР мандата «чітко прописані в семи пунктах, які передбачені в Конституції України».

«Я хочу зауважити, що зараз існує таке-то – давайте змініть Конституцію. Під час воєнного стану Конституцію міняти не можна. І тому ми маємо послуговуватися саме цими сімома пунктами», - сказав Стефанчук.

Читайте також: Шуфричу оголосили підозру у держзраді, йому загрожує до 15 років за ґратами

Він пояснив: аби скласти мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву.

«Для його актуального стану, безперечно, такі підстави можуть бути. Це власна заява. Якщо він бажатиме і її напише. І друге – це рішення суду, яке вступило в законну силу. Тому що, слава Богу, в Україні є суд. І я, до речі, як юрист не маю права коментувати цих речей, допоки триває слідство. Тільки рішення суду в кримінальній справі, яке вступило в законну силу є абсолютним і неспростовним критерієм для визнання вини будь-якої особи», - розповів Стефанчук.

Читайте також: Секретар РНБО про арешт Шуфрича: Все до цього йшло

Як повідомляв Укрінформ, 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестору Шуфричу, якому повідомили про підозру у державній зраді, – тримання під вартою до 13 листопада включно.

20 вересня Верховна Рада відкликала Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова.