Понад 100 громадських організацій закликають не проводити вибори під час війни

Заява

Понад 100 громадських організацій підписали заяву щодо неможливості проведення виборів в активній фазі війни та закликають міжнародних партнерів збільшувати підтримку України, щоб війна закінчилась якнайшвидшою перемогою, а демократичні вибори стали можливими.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА, передає Укрінформ.

«Вибори і повномасштабна війна — несумісні. Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому. Ключовими є виклики, пов'язані з вільним формуванням політичної волі в умовах активної фази війни, неможливістю забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном, відсутністю політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану», - наголошується в заяві.

Громадські організації нагадують, що законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану, а частина 4 статті 83 Конституція України прямо забороняє припиняти повноваження парламенту і автоматично продовжує їх до обрання нового скликання після війни. Будь-які зміни до законодавства, спрямовані на те, щоб зробити вибори під час війни формально «законними», будуть суперечити духу Конституції та міжнародним стандартам.

Підписанти заяви зазначають, що вибори - це не день голосування, а гучні дебати між різними таборами про кращу програму розвитку держави. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними.

Крім того, зазначається в заяві, дезінформація, яку масово поширюють в Україні та світі росіяни, буде спрямована на підрив довіри до організаторів та учасників кампанії з метою делегітимізації процесу та його результатів.

Читайте також: Україна сама має визначати, коли проводити вибори або розпочинати мирні переговориречник ЄС

Також в умовах воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод, внаслідок чого під час війни неможливо повністю забезпечити свободу слова і преси, що є запорукою вільної та чесної конкуренції на виборах.

«Перед Україною постануть екстремальні безпекові та операційні виклики, які неможливо подолати жодними змінами до законодавства: знищена інфраструктура, фактична неможливість забезпечити повну безпеку всіх учасників процесу, необхідність забезпечити право голосу більш як 7 млн громадян, переміщених за кордон і всередині країни, та понад 1 млн захисників, складність залучення в умовах війни поліції — частини Сил оборони України — для охорони виборів тощо», - наголошується в заяві.

Громадські організації підкреслили, що вибори в Україні мають відбутися — але тільки після завершення війни і перемоги України, настання безпекових та інших умов, за яких такі вибори буде можливо організувати вільно, чесно, демократично і доступно.

“У воєнний же час такі витрати є невиправданими та цинічними, адже Україна все ще бореться за своє існування і потребує більше зброї та боєприпасів, оснащення лікарень та іншої гуманітарної допомоги”, - зазначають ініціатори заяви.

Читайте також: «Як голосувати в окопах?»: Шмигаль каже, що в Україні немає механізму для виборів під час війни

Організації закликають Верховну Раду не проводити вибори під час війни, а натомість терміново розпочати повноцінну експертну роботу над подоланням викликів у проведенні повоєнних виборів, заздалегідь розробити необхідні законопроєкти після інклюзивних дискусій та забезпечити принцип правової визначеності.

Також організації закликають міжнародних партнерів України збільшувати системну підтримку у військовій, гуманітарній та економічній сферах, щоб війна закінчилася якнайшвидше перемогою України, а демократичні вибори стали можливими.

Підписати та публічно підтримати цю заяву можна за посиланням.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що механізмів проведення виборів в Україні під час війни наразі немає. Влада не має розуміння, як це відбуватиметься.