«Як голосувати в окопах?»: Шмигаль каже, що в Україні немає механізму для виборів під час війни

Механізмів проведення виборів в Україні під час війни наразі немає. Влада не має розуміння, як це відбуватиметься.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів під час пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Моя думка співпадає з думкою Президента України: на сьогодні в нас немає юридичних і фізичних механізмів, розуміння, як провести вибори в умовах повномасштабної війни. Як голосувати людям в траншеях і окопах? Як балотуватися людям з траншей і окопів? Як міжнародним спостерігачам спостерігати за належність проведення виборів на територіях, де ведуться бойові дії? Що робити з окупованими територіями? Що робити з біженцями за межами України, як у цивілізованих країнах, так і на території держави-агресорки, яких туди вивезли або депортували? Що робити з внутрішньо-переміщеними особами, яких мільйони, які не завжди зареєстровані і зможуть отримати талони. Безліч запитань, на які сьогодні відповіді ніхто не дав. І, чесно кажучи, над ними ніхто не працював, тому що в нас інший пріоритет — треба звільнити нашу землю, а потім говорити про вибори”, — зазначив керівник українського уряду.

Читайте також: Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

Він також підкреслив, що в Державному бюджеті на 2024 рік не закладені кошти на проведення виборів.

Водночас Шмигаль зауважив: “Якщо партнери знайдуть формат, як забезпечити свою присутність... Для нас ключове — не результат виборів. Для нас ключове — визнання результату виборів. Якщо ми боремося за демократію, якщо українці і українки віддають свої життя за демократію, то вибори в умовах війни мають бути демократично-визнаними. Це пріоритет. Якщо ми зможемо спільно з партнерами його забезпечити, можна про цю тему говорити, досліджувати, шукати виходи і варіанти”.

Читайте також: Для проведення виборів треба розв’язати проблему голосування українців за кордоном - Кулеба

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали б відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів. Нині навколо цієї теми точаться активні дискусії.