Арахамія припускає можливість виборів у наступному році

Голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що цьогоріч виборів в Україні не буде, проте не виключає їх проведення наступного року.

Про це заявив голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми перебуваємо у стані війни і не знаємо, чи наступні парламентські вибори пройдуть під час війни, чи після неї. Я думаю, що теоретично вибори можуть бути проведені під час війни. Ви бачите, як міжнародні партнери надсилають нам сигнали, що вибори мають бути проведені і під час війни, щоб не сталося так званого застою демократії. Зараз вибори законодавчо заборонені. Але якщо такі питання виникатимуть, то нам все-таки доведеться дослухатися. Не в цьому році точно, але наступного року чи через рік нам потрібно буде це робити", - сказав Арахамія.

Він зауважив, що Україна має дослухатися до порад міжнародних партнерів. "Ми знаємо, що у нас у кожній гривні 68 копійок - це гроші міжнародних партнерів. Тобто ми маємо дослухатися до їх думки, бо вони нам дуже активно допомагають", - зауважив депутат.

Водночас Арахамія висловив переконання, що в наступному складі парламенту "є місце для фракції "Слуга народу".

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році в Україні мали б відбутися вибори до Верховної Ради та президентські вибори, проте під час воєнного стану їх проведення заборонено законом.

Нещодавно американський сенатор Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутись наступного року, попри те, чи закінчиться війна. Він вважає, що це буде кращим доказом змін у країні.

Читайте також: Вибори зараз заберуть увагу від питання відновлення миру - Президент

Президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру.

Він зауважив також, що в такому разі США та Європа мають забезпечити чесність виборів, а саме направити в Україну своїх спостерігачів, зокрема й на лінію фронту.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк серед причин, які унеможливлюють проведення виборів під час війни, назвав питання безпеки, фінансування, неможливість реєстрації виборців.