Туреччина грає роль медіатора щодо звільнення українських військовополонених — посол Боднар

Питання звільнення українських військовополонених постійно перебуває на порядку денному українсько-турецьких відносин, Туреччина позитивно відгукується на звернення України і діє конструктивно.

Про це сказав посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу на тему: "Зерновий коридор" – якими можуть бути альтернативи угоди" в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Туреччина, як медіатор, відіграє роль в обмінах (військовополоненими - ред.) і передачі звернень, починаючи від держави і закінчуючи членами родин. Це питання (про звільнення українських військовополонених - ред.) постійно перебуває на порядку денному двосторонніх відносин, і Туреччина на це позитивно відгукується - мова йде не лише про оборонців Азовсталі, а про військовополонених загалом, викрадених дітей, цивільних, які перебувають у російських в'язницях, про політичних заручників, які були захоплені в Криму... Це великий шмат роботи, турецька сторона проявляє тут конструктивність, і звичайно, ми з нею співпрацюємо", - поінформував Боднар.

Водночас він зауважив, що в цьому сенсі багато що залежить від успішності перемовин з країною-агресором.

"Тому тут треба все враховувати в комплексі. Звісно, ми будемо продовжувати цю роботу", - запевнив дипломат.

Читайте також: Відомо про 42 місця утримання українських військових на території РФ - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, Україна 8 липня повернула на Батьківщину п'ятьох захисників Маріуполя та Азовсталі - командирів підрозділів, які перебували в Туреччині після звільнення з російського полону.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 12 липня заявив, що командирів полку "Азов" повернули на прохання України, жодних домовленостей з Росією цим рішенням Анкара не порушила. За словами Ердогана, він відпустив захисників Азовсталі додому тільки тому, що про це його попросив Президент України Володимир Зеленський.