Стефанчук: Декларація про державний суверенітет стала фундаментом для нової Конституції

Декларація про державний суверенітет стала основою для нової Конституції і власних законів, визначила Україну як суверенну державу у межах існуючих кордонів і з правом на самовизначення, стала фундаментом для незалежності, з чим не змогла змиритися імперська Росія. 

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у дописі в Фейсбуці з нагоди 33-ї річниці ухвалення парламентом Декларації про державний суверенітет України, передає Укрінформ. 

"Виражаючи волю народу! Прагнучи створити демократичне суспільство! Дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України! 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР проголосила Декларацію про державний суверенітет України. 

Саме ця Декларація була основою для нової Конституції і власних законів, законів України! 

Саме ця Декларація визначила Україну як суверенну державу! У межах існуючих кордонів і з правом української нації на самовизначення.

І саме ця Декларація стала фундаментом для нашої незалежності.

Незалежності, з якою імперська Росія не змогла змиритися. І з імперської — РФ стала терористичною державою", - написав Стефанчук. 

Спікер українського парламенту відзначив, що незламний український народ і Збройні Сили України нині героїчно борються за незалежність України, за вільне майбутнє української нації і за право на життя в суверенній, незалежній, цілісній державі. 

16 липня в Україні відзначають День ухвалення Декларації про державний суверенітет.

Цього дня 33 роки тому Верховна Рада УРСР ухвалила відповідний документ.

Читайте також: Кожен у світі має поважати інші нації та визнавати державні кордониЗеленський

У преамбулі декларації проголошувалося "верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах". Від імені українського народу могла виступати тільки Верховна Рада. Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Підкреслювалося також виняткове право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада також проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Майбутня зовнішня політика України, визначена декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.