Кулеба: НАТО у Вільнюсі зробило пів кроку до запрошення України, у Вашингтоні лишилося ще пів кроку

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в НАТО вже розпочалася робота над підготовкою «славетних рішень» саміту у Вашингтоні, які стосуватимуться також України.

Про це Кулеба сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми думаємо, що зараз треба видихнути і працювати далі. Коли ми на саміті (у Вільнюсі – ред.) уже прощалися з ключовими гравцями - назвемо їх так, то всі ми говорили: «До зустрічі у Вашингтоні». Тут я зупинюся, але у Вашингтоні наступного року відбудеться ювілейний саміт НАТО. І в Альянсі вже почалася робота над тим, щоб там були ухвалені з низки питань, не лише з українського питання, скажімо так, славетні рішення. Подивимося», - сказав Кулеба.

Читайте також: Твіт Зеленського про НАТО був елементом воєнної дипломатії – Дмитро Кулеба

Він зазначив, що загальна атмосфера у Вільнюсі і розмови за лаштунками «дуже обнадіюють».

«Ми, звісно, вже давно не купуємось ні на які слова і пусті обіцянки, але ми чули дуже важливі слова від людей, яким ми довіряємо, від країн, які конкретними справами довели, що вони серйозно на це (запрошення України до НАТО. – Ред,) налаштовані», - запевнив очільник МЗС.

Глава української дипломатії також висловив переконання, що оновлена Річна національна програма Україна-НАТО не перетвориться на аналог Плану дій щодо членства в НАТО.

Читайте також: «Спокійно, питання вирішене, ви будете в НАТО» - Кулеба про залаштунки саміту у Вільнюсі

«Ми будемо працювати над тим, щоб цей механізм був максимально гнучким, спрощеним… До кінця року має відбутися зустріч міністрів закордонних справ НАТО - ми вже проговорили у Вільнюсі, які рішення можуть ухвалити міністри на цій зустріч. Тому в наступні місяці будемо працювати (над цим – ред.)», - зазначив міністр.

Кулеба також відзначив, що НАТО, на відміну від ЄС, де все «суперзарегламентовано», є «дуже політичною інституцією».

«Тому я не здивуюся, якщо запрошення стати членом НАТО Україна отримає набагато швидше, ніж навіть буде виконано те, про що ми домовимося в рамках Річної національної програми. Тут важливий історичний момент. Ми працювали над цим і досі вважаємо, що Вільнюс мав стати цим історичним моментом, але замість кроку союзники зробили пів кроку. Але гарна новина в тому, що залишилось теж пів кроку. Не цілий крок, а пів кроку. І ми працюватимемо над тим, щоб союзники теж його зробили», - резюмував очільник МЗС.

Читайте також: Заява Байдена про членство України в НАТО є політичним зобов’язанням - Дмитро Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Документ було презентовано під час урочистого заходу за участю лідерів G7 та України.