У Міжнародному центрі у Гаазі працюватимуть 20 прокурорів з різних країн

У Міжнародному центрі із переслідування за злочин агресії проти України, який сьогодні відкрився в Гаазі, працюватиме 20 прокурорів з різних країн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це президент Євроюсту Ладислав Хамран сказав, відповідаючи на запитання українських журналістів після пресконференції з нагоди відкриття центру.

“Так, центрально ми будемо розташовані тут. У нас будуть прокурори на постійній основі тут, в Євроюсті, і ми очікуємо приблизно 20 прокурорів з різних країн”, - сказав він.

Читайте також: У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України

Він також зазначив, що злочин агресії породжує всі інші злочини.

Ладислав Хамран

“Злочин агресії породжує всі воєнні злочини, і ми вважаємо, що включивши злочин агресії до переліку основних міжнародних злочинів ми усуваємо дуже важливу прогалину безкарності. Розпочавши цей процес, ми зцентралізуємо всі наявні докази, проаналізуємо ці докази і почнемо перекладати їх двома мовами - українською та англійською. Щоб коли потрібно, все було доступно для можливого національного процесу або міжнародного в теперішньому або майбутньому часі”, - сказав він.

Читайте також: Покарання Росії за злочини: українські слідчі починають роботу в Міжнародному центрі у Гаазі

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) сьогодні, 3 липня, офіційно розпочав свою роботу і діятиме на базі Євроюсту.

ICPA підтримуватиме та координуватиме підготовку справ про злочини агресії, зберігаючи ключові докази та сприяючи процесу створення справ на ранній стадії.

Читайте також: Хан про запуск Міжнародного центру в Гаазі: Закон набуває все більшої актуальності щодо України

Це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.