Стефанішина прокоментувала висновок Венеційської комісії щодо закону про нацменшини

Рекомендація Венеційської комісії щодо поновлення привілейованого статусу російської мови після завершення війни Росії проти України є великою репутаційною втратою для самого органу.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«Перше, що маємо розуміти, у висновках (Венеційської комісії – ред.) надаються рекомендації. Україна абсолютно не почуває себе зобов'язаною реагувати або будь-яким чином діяти у зв'язку з цими рекомендаціями», - сказала урядовиця.

Коментуючи рекомендацію Венеційської комісії про необхідність поновлення "привілейованого статусу" для російської мови після завершення "надзвичайної ситуації", тобто війни з РФ, Стефанішина зауважила, що на думку української сторони, «це велика репутаційна втрата для самого органу».

«Ми не вважаємо взагалі можливим зараз вести цю дискусію в площині якихось юридичних нюансів. В Україні повністю забезпечені права всіх національних меншин. Глибоко, очевидно, не треба тут занурюватись в питання, яке стосується російської національної меншини. Я єдине хочу звернути увагу – в Україні немає організованої російської нацменшини», - акцентувала віцепрем’єрка.

Вона нагадала, що РФ ніколи не відстоювала права російської меншини, вони завжди говорили про "русскоязичноє насєлєніє", яке треба "захищати".

«І фактично Венеційська комісія виходила з цього саме російського наративу. Це для нас така неприємна історія. Тут є певний конституційний нюанс, що Конституція передбачає, що забезпечується вільний розвиток російської та інших мов. Конституція в нас була ухвалена 96-го року, з цим формулюванням, коли були меморандуми, договори і СНД, 6 років після розпаду Радянського союзу, де російська мова була державною. Це реальність, очевидно, в умовах війни ми не можемо міняти Конституцію і так далі. Все це пояснювалось. Очевидно, що цей контекст мав бути врахований», - зауважила Стефанішина.

За її словами, кожна рекомендація Венеційської комісії буде обговорюватись.

Читайте також: Україна працює над чітким баченням імплементації висновків Венеційської комісії

«Європейська комісія наразі концентрується в основному на нашій державній програмі захисту нацменшин в цілому і концентрується на освітньому, недискримінаційному процесі… Це складні питання, але я думаю, що жодний політичний лідер не візьме на себе зараз відповідальність відстоювати права російської національної меншини, якої де-факто і де-юре не існує», - підсумувала урядовиця.

Як повідомляв Укрінформ, Венеційська комісія 13 червня оприлюднила висновки щодо закону "Про національні меншини (спільноти)", у якому рекомендувала Україні переглянути деякі положення цього євроінтеграційного закону.