Україна звернулася до ЄСПЛ через російський теракт на Каховській ГЕС

ПрАТ «Укргідроенерго» звернулось до Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) та проінформувало суд в межах справи за заявою № 47938/22 «Ukrgidroenergo, PAT v. Russia» про вчинений росією терористичний акт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії в Телеграмі.

«З метою якнайшвидшого захисту порушених прав та інтересів компанія просить суд розглянути можливість визначити першочерговість розгляду відповідної справи у зв’язку з терористичними діями росії», – йдеться у повідомленні.

В Укргідроенерго зазначили, що підрив греблі, яка є об’єктом критично-важливої соціальної інфраструктури, порушує Женевську конвенцію.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: у ООН кажуть, що допомагають Україні долати наслідки з першого дня

Крім того, вчинені росією дії грубо порушили порядок ведення війни, створили додаткові та невиправдані ризики для життя, здоров’я і майна цивільних осіб, а також призвели до пошкодження та знищення майна Укргідроенерго, яке, за попередньою оцінкою, відновленню не підлягає.

Читайте також: Україна може втратити декілька мільйонів тонн врожаю через підрив росіянами Каховської ГЕС

Як повідомлялося, ЄСПЛ прийняв до розгляду позов Укргідроенерго проти росії про компенсацію збитків, нанесених в результаті неспровокованої воєнної агресії проти України. Загальна сума заявлених збитків, завданих активам компанії – Каховській ГЕС та недобудованій вітровій електростанції на острові Зміїний, за незалежною експертною оцінкою сягнула майже 17 млрд грн.