Лідери Ради Європи засудили підрив Каховської ГЕС

Лідери Ради Європи рішуче засудили підрив росіянами Каховської ГЕС.

Міністр закордонних справ Латвії та президент Комітету міністрів Ради Європи Едгарс Рінкевичс, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич рішуче засудили підрив Каховської ГЕС, що стався у вівторок, 6 червня. Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві лідерів Ради Європи.

«Ми рішуче засуджуємо руйнування дамби Нової Каховки в Херсонській області. Такий безрозсудний вчинок спричинив переміщення багатьох цивільних осіб, і поставив під загрозу їхні засоби до існування. Існує ризик, що станеться ще одна безглузда гуманітарна криза. Ми також дуже стурбовані потенційними небезпечними наслідками для навколишнього середовища, енергетичної та ядерної безпеки, які можуть вийти за межі України», - заявили лідери Ради Європи.

Читайте також: ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

Зазначається, що дамба у Новій Каховці перебуває в окупації з перших днів жорстокої, необґрунтованої та неспровокованої широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України.

«Росія несе повну відповідальність за порушення міжнародного гуманітарного права та воєнні злочини, включаючи напади на цивільну та критичну інфраструктуру», - йдеться у заяві.

За словами лідерів Ради Європи, організація сповнена рішучості підтримувати та сприяти національним і міжнародним зусиллям із забезпечення відповідальності.

Читайте також: Три сценарії затоплення територій через руйнування дамби Каховської ГЕС

«Міжнародний реєстр збитків, заподіяних агресією Російської Федерації проти України, перший необхідний і юридично обов’язковий компонент майбутнього міжнародного механізму компенсації, буде незабаром запущено як конкретний крок до цієї мети», - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, Високий представник ЄС Жозеп Боррель та Єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич оприлюднили сьогодні заяву. В ній, зокрема, йдеться, що командири російських підрозділів та безпосередні виконавці руйнування греблі Каховської ГЕС, як і ті, хто повинні у руйнуванні інших об’єктів цивільної інфраструктури в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права.

Як відомо, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.