У МЗС прокоментували допис ООН: «Вчімо російську разом! Т – террор, Э – экоцид»

Міністерство закордонних справ висловило обурення через допис ООН про святкування Дня російської мови, тоді як російські війська підірвали Кахоську ГЕС.

Про це написав речник МЗС Олег Ніколенко у Твіттері, передає Укрінформ.

"Російське командування російською мовою віддаватиме накази підірвати Каховську дамбу. Який день в ООН для святкування російської мови! ООН твітує про культурне розмаїття, ігноруючи найбільшу катастрофу в Європі за десятиліття, спричинену виключно Росією. Нащо мовчати?" – зазначив Ніколенко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявив, що твіт Організації об’єднаних націй в день підриву росіянами Каховської ГЕС про день російської мови - це театр абсурду.

За словами Данілова, на сьогодні треба діяти міжнародним інституціям, реагуючи на дії Росії. 

“В тому числі - Організації Об’єднаних націй. А як би не цинічно звучало, саме цього дня в 2010 році затвердила (ООН - ред.) так званий міжнародний день російської мови. І сьогодні він відзначається у світі. Більше того, вони на своїх ресурсах сьогодні зранку почали розповсюджувати, що сьогодні не 460-й з гаком день війни, а міжнародний день російської мови. Рівень цинізму зашкалює, звичайно. І в таких інституціях, як ООН, саме вони мають брати на себе відповідальність за все, що відбувається у світі. Там в статуті ООН все прописано. Але, на превеликий жаль, так сталося, що там країна, яка є країною-терористом, є членом безпосередньо інституції, яка приймає ті чи інші рішення і має право вето. Це абсурд. Це коли вбивці мають право, скажімо так, самі собі розповідати, що вони ні до чого не причетні. Це просто театр абсурду, який врешті-решт у світі треба закінчувати, бо це може далеко зайти”, - вважає Данілов.

Водночас він зауважив, що Україну підтримує увесь цивілізований світ.

Читайте також: Рівень води у Каховському водосховищі впав на 1,5 метра

“Те, що сьогодні відбувається, увесь світ цивілізований розуміє. Кількість країн, які є нашими країнами-партнерами, вона не зменшується, а тільки збільшується. Те, що стосується заяв людей, які б мали набагато активніше в цьому брати участь, і головне тут питання - це питання публічності, якщо б вони називали речі своїми іменами, що терористи Російської Федерації захопили атомну станцію, було б їм зрозуміло. Але я жодного разу не чув ані з вуст Гроссі, ані інших представників, що саме так відбулося. Хоча це є доконаним фактом для всього світу. 

Ми обов’язково переможемо, що б вони там собі не думали, що б вони там собі не гадали. І коли буде наша перемога, ми кожного згадаємо, кожну людину, кожну країну, яка нам допомагала, вносила свій вклад в нашу спільну перемогу. І те, що перемога буде за нами, оці дії, цих нелюдів, які зробили це зранку на Каховській станції, яскраве підтвердження, що в них вже пече. Вони не знають, що робити. Ще раз наголошую - військовим шляхом їм нас не подолати, тому вони зараз вдаються до таких дій”, - сказав Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вночі 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС.Триває евакуація населення з населених пунктів, які розташовані у зоні небезпеки підтоплення.

Читайте також: В ОП показали наслідки руйнування росіянами Каховської ГЕС

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.