США зосереджені на реалізації української Формули миру – Білий дім

Адміністрація США перебуває в постійному контакті з українською стороною щодо просування й реалізації плану із 10 пунктів, запропонованого президентом Володимиром Зеленським, щодо встановлення стійкого й справедливого миру в Україні.

Про це заявив під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради Нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зосереджені на роботі з нашими українськими колегами щодо реалізації їхньої пропозиції із 10 пунктів щодо встановлення справедливого миру, і ми побачимо, до чого це приведе», - зауважив представник Білого дому у відповідь на запитання, чи збираються США долучитися до Українського саміту миру.

Він уточнив, що Сполучені Штати намагаються допомогти українській стороні, аби мирні пропозиції – незалежно від того, хто їх висуває – забезпечували надійний та стійкий мир. «І це повинно мати підтримку з боку президента Зеленського»,- додав представник американської адміністрації.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн назвала два шляхи для досягнення стійкого миру в Україні

Кірбі також нагадав, що Росія й особисто Путін не продемонстрували жодного реального прагнення встановити справедливий мир в Україні.

Як повідомлялося, Україна разом із західними союзниками планує провести Український саміт миру, який має пройти перед Вільнюським самітом НАТО. За попередньою інформацією, президент Франції Еммануель Макрон запропонував провести таку зустріч у Парижі. Наразі не розглядається можливість запрошення на саміт Росії, однак планується участь, у тому числі, тих країн, які вже висловлювали мирні пропозиції зі свого боку, підтримували позицію Росії або залишалися на позиції нейтралітету.