Міністри ЄС розглянуть доповідь Єврокомісії щодо України у червні

Міністри з європейських справ у червні розглянуть вербальну доповідь Єврокомісії щодо прогресу на шляху інтеграції до ЄС та виконання рекомендацій у цьому зв’язку, що були надані Україні, Молдові та Грузії.

Про це у вівторок у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із загальних справ розповіла представниця Шведського головування в ЄС, міністр із європейських справ Швеції Джессіка Росвалл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу поінформувати, що під час неформальної зустрічі міністрів (країн) ЄС у Стокгольмі у червні ми маємо намір отримати інформацію щодо вербальної доповіді Єврокомісії про прогрес в Україні, Молдові та Грузії», - сказала шведська урядовець.

Вона не назвала конкретну дату такої зустрічі та зауважила, що це питання наразі опрацьовується на рівні робочих груп.

За словами Росвалл, під час сьогоднішнього засідання Ради міністрів ЄС із загальних справ європейські урядовці розглянуть два головні питання – підготовку до червневої Європейської ради та проведуть слухання стосовно процедури застосування Статті 7 угоди ЄС щодо Угорщини та Польщі, в контексті дотримання цими країнами принципів верховенства права.

«В тому, що стосується підготовки до Європейської ради у червні, Шведське головування продовжує опрацьовувати нові санкції проти Росії. Ми також розглянемо питання щодо забезпечення довгострокової конкурентоспроможності економіки. Крім цього, лідери отримають оновлену інформацію про роботу у сфері міграції», - сказала шведська урядовець.

«Слухання (щодо Угорщини й Польщі – ред.) відбудуться за тісного контакту з Європейською комісією та Європейським парламентом. Це буде нагода для країн-членів задати питання та отримати відповіді, як цінності Європейського Союзу дотримуються у цих двох країнах», - додала вона.

Читайте також: Нова архітектура безпеки Європи неможлива без інтеграції України – Стефанішина

Як повідомлялося, Європейська комісія раніше оголошувала намір представити попередню «усну» доповідь щодо прогресу, який був досягнутий Україною у виконанні семи рекомендацій, наданих Україні після отримання статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Україна, Молдова і Грузія будуть уперше включені в загальну доповідь Європейської Комісії щодо розширення ЄС, яка зазвичай оприлюднюється у жовтні та охоплює ситуацію у всіх країнах-кандидатах.