Україна буде серед пріоритетів порядку денного саміту G7 - прем’єр Японії

Підтримка України в протистоянні агресії росії буде одним із пріоритетних питань порядку денного саміту G7, який розпочнеться 19 травня в японському місті Хіросіма.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіду, який головуватиме на зустрічі, повідомляє NHK.

За десять днів до початку саміту підготовка до прийому лідерів семи промислово найрозвиненіших країн світу вийшла на фінальну стадію, в тому числі завершується узгодження питань для обговорення.

Зазначається, що японська сторона планує поставити Україну, Китай, Північну Корею та ядерне роззброєння на перші місця порядку денного.

Читайте також: Прем’єр Японії переконуватиме країни Африки відійти від нейтральності щодо агресії рф проти України

Як заявив глава уряду Японії, чиї слова наводить видання, він прагне використати зустріч як можливість підтвердити непохитну солідарність країн G7 із Україною в її протистоянні російському вторгненню.

Кішіда також сказав, що лідери G7 обговорять виклики в Індо-Тихоокеанському регіоні, відновлення глобальної економіки та фінансів після пандемії коронавірусу, зміну клімату та цифровізацію, включаючи штучний інтелект.

Читайте також: Міністри фінансів G7 у Японії обговорять реагування на спричинені війною рф виклики

Торкаючись підсумкового документа саміту, японський прем’єр зауважив, що налаштований до останньої хвилини уточнювати його тези й максимально точно сформулювати повідомлення, яке лідери G7 мають надіслати світові.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден візьме участь у саміті «Групи семи», що відбудеться в Хіросімі з 19 до 21 травня, де одним з головних питань стане підтримка України в умовах протидії агресії рф.