Клімкін розкритикував заяву Макрона про «європейську стратегічну автономію»

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що заяви президента Франції Еммануеля Макрона після візиту в Китай про «європейську стратегічну автономію» так само шкодять трансатлантичній солідарності, як і його слова про «смерть мозку» НАТО.

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Клімкін зазначив, що сподівання Макрона на те, йому вдасться вплинути на позицію Китаю і особисто на Сі через персональну харизму і контакти, схоже, були марними, бо «Китай - це система».

«А от Сі, схоже, вдалося вплинути на позицію Макрона: він заговорив про важливість «виваженої» позиції стосовно Тайваню, що має відрізнятися як від американської, так і від китайської. Далі Макрон знову почав говорити про «європейську стратегічну автономію», що, звісно, бальзам для китайських вух, адже в Пекіні зовсім не хочуть мати своїм суперником колективний Захід, Сполучених Штатів їм і так більш ніж достатньо», - зауважив ексміністр.

У цьому контексті Клімкін нагадав, що колись Макрон сказав про «смерть мозку» НАТО.

«Наша війна з рф наочно всім показала, що без США і НАТО ніяк, тому «смерть мозку», як на мене, це про "європейську автономію". Пацієнта, звісно, можна спробувати оживити, але точно не за рахунок трансатлантичної солідарності. В цій війні Захід показав, що може робити квантові стрибки, але тільки коли він єдиний в своїй стратегії та волі. Візит Макрона в Китай явно не став зміцненням цієї солідарності, він став демонстрацією французької особливості», - зазначив дипломат.

Насамкінець він зауважив, що його зачепили слова Макрона, що Україна, напевно, не пріоритет для китайської дипломатії.

«Як на мене, однією з цілей його візиту мало б бути зробити нас пріоритетом, звісно, в широкому сенсі», - резюмував Клімкін.

Читайте також: Сі Цзіньпін схиляв Макрона до «протистояння» зі США - Reuters

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон після повернення з триденного державного візиту до КНР заявив, що Європа не зацікавлена в ескалації кризи навколо Тайваню і повинна дотримуватися власної стратегії у відносинах із островом, незалежної як від Сполучених Штатів, так і від Китаю.