Стефанчук обговорив із прем’єрами Хорватії та Словенії створення спецтрибуналу проти рф

Фото

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив із прем‘єр-міністрами Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем і Республіки Словенія Робертом Голобом питання військової допомоги України та притягнення росії до відповідальності, зокрема, створення спецтрибуналу.

Про це спікер повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Стефанчук, зокрема, висловив вдячність Хорватії за важливу оборонну підтримку, яку вона надає Україні, і привітав рішення хорватського уряду про передачу вертольотів Мі-8 для потреб ЗСУ.

Голова ВР також обговорив з Пленковичем посилення військової допомоги Україні та євроінтеграційний і євроатлантичний курс України.

«У фокусі уваги також питання справедливості. Закликав об’єднати зусилля для створення спеціального трибуналу щодо злочинів рф проти України та компенсаційного механізму Україні, а також визнати злочини рф геноцидом Українського народу», - поінформував спікер.

Читайте також: Шмигаль подякував прем’єру Словаччини за рішення передати Україні літаки МІГ-29

Також Стефанчук подякував Словенії за надану військову та гуманітарну допомогу, вагому поміч для відновлення енергетичного сектору, прихисток українців, лікування та реабілітацію військовослужбовців.

Крім того, у бесіді з очільником словенського уряду Голова ВР порушив питання санкційного тиску проти рф і реалізації української формули миру та притягнення рф до відповідальності за розпочату війну в Україні.

Читайте також: Зеленський взяв участь у піднятті прапора в Бучі і вручив державні нагороди

«Подякував Словенії за приєднання до групи країн (Core Group ) зі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України. Саме створення цього трибуналу закладе фундамент для процесу притягнення вищого політичного та військового керівництва рф до відповідальності», - додав спікер.

Як повідомлялося, у п’ятницю в Бучі відбулися заходи з нагоди річниці визволення міста від російських загарбників. В урочистостях взяли участь Президент України Володимир Зеленський, а також Президент Республіки Молдови Мая Санду, Прем’єр-міністр Республіки Словенія Роберт Голоб, Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович, Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Хегер.