Китай не коментує підготовку ймовірних переговорів Сі Цзіньпіна із Зеленським

У Міністерстві закордонних справ Китаю не коментують підготовку ймовірних телефонних переговорів голови КНР Сі Цзіньпіна з Президентом України Володимиром Зеленським.

Як передає кореспондент Укрінформу, такий висновок можна зробити з відповіді на згадане запитання речника МЗС Китаю Ван Веньбіна.

«Позиція Китаю щодо української кризи є послідовною та чіткою. Китай підтримує зв’язок з усіма сторонами... Розглядаючи і вирішуючи міжнародні та регіональні проблеми гарячих точок, Китай завжди підтримує цілі нашої зовнішньої політики щодо збереження миру в усьому світі та сприяння спільному розвитку… ми віддані мирному врегулюванню конфліктів шляхом дипломатичних переговорів. Те саме стосується й українського питання», - сказав Ван Веньбін сьогодні під час брифінгу.

Фото: cnsphoto

За його словами, Китай нещодавно оприлюднив свою позицію «щодо політичного врегулювання української кризи» з 12 пунктів, включаючи повагу до суверенітету всіх країн, відмову від менталітету холодної війни, припинення бойових дій і відновлення мирних переговорів.

Читайте також: Байден анонсував розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном

«Основна позиція полягає в сприянні переговорам про мир. Китай готовий спиратись на цю позицію, співпрацювати з міжнародним співтовариством і продовжувати відігравати конструктивну роль у політичному врегулюванні кризи», - зазначив речник зовнішньополітичного відомства КНР.

Як повідомлялося, у понеділок американське видання The Wall Street Journal написало про плани глави КНР Сі Цзіньпіна поговорити з Президентом України Володимиром Зеленським телефоном або через відеозвінок. При цьому зазначалося, що розмова може відбутися після ймовірного візиту китайського лідера до росії, якого китайська сторона поки що офіційно не анонсувала.