Корнієнко про політичну люстрацію: Це можна зробити легко, але будуть позови у ЄСПЛ

У відомих представників заборонених проросійських партій в майбутньому немає шансів на вступ в будь-які політичні сили.

Таке переконання перший заступник голови Верховної Ради України висловив у марафоні "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Пропонують політичну люстрацію знову застосувати. Наприклад, заборонити висуватися колишнім депутатам від ОПЗЖ. Це можна зробити легко, одним законом. Але будуть позови в Європейський суд з прав людини. І вони будуть програні Україною. Тому що такі прецеденти були і з іншими країнами, і з Україною також. Позови по люстрації ми програвали. Потім у нас будуть зобов’язання відновлювати це все і так далі", – сказав він.

Водночас, на думку Корнієнка, у «топів» заборонених в Україні партій точно немає шансів на вступ у будь-які політичні сили чи бути обраними у парламент, адже «всі знають їх прізвища, всі знають чим вони займаються ці всі роки».

Читайте також: Корнієнко вважає, що Шуфрич має скласти повноваження голови комітету ВР з питань свободи слова

Перший віцеспікер парламенту зазначив, що в Українській державі досить широко розвинене інформування з боку громадських організацій та медіа, що не дасть колишнім депутатам проросійських партій потрапити до виборних органів влади.

Як повідомлялося, упродовж 2014 - 2023 років в Україні заборонили діяльність понад 20 проросійських політичних партій, серед яких, зокрема, «ОПЗЖ», «Партія Шарія», «Комуністична партія України», «Партія регіонів».