Десятий пакет санкцій ЄС проти росії буде затверджений до 24 лютого – джерело

Наступний, уже десятий пакет обмежувальних заходів, які ЄС застосовує проти росії через її агресію в Україні, буде затверджений до 24 лютого - до дати першої річниці з початку повномасштабного вторгнення рф.

Про це у вівторок у Брюсселі кореспондентові Укрінформу повідомило офіційне джерело в ЄС. 

«Ви знаєте, що ці консультації вже почалися на рівні Ради ЄС та Європейської Комісії. Завтра це питання буде розглянуто на засіданні Комітету постійних представників ЄС. У будь-якому разі, ми сподіваємося отримати рішення до визначеної дати», - зауважило дипломатичне джерело.

У відповідь на уточнююче запитання, співрозмовник підтвердив, що під «визначеною датою» варто розуміти 24 лютого, коли росія розпочала свою неспровоковану та нічим не виправдану агресію проти України. 

Читайте також: Прем'єр Чехії підтримує посилення санкцій та дипломатичної ізоляції росії

Як повідомлялося, після початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року ЄС та його країни-члени почали надавати Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.  Зокрема, ЄС застосував проти країни-агресора вже дев’ять пакетів секторальних економічних та індивідуальних санкцій, які значно скоротили можливості росії фінансувати свою «машину війни». 

Нагадаємо: кілька днів тому президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що наступний, 10-й пакет європейських санкцій надалі обмежить доступ росії до сучасних технологій та товарів, що виробляються в ЄС. Загальна вартість цього пакету санкцій, за попередніми розрахунками, оцінюється у 10 мільярдів євро.  Наступний пакет обмежувальних заходів також застосує більш жорстке реагування на спроби країн, компаній та окремих осіб обходити санкції, що запроваджені Європейським Союзом.