Помічниця Генсека ООН відповіла рф щодо звинувачень в «утисках» російської церкви в Україні

російська агресія проти України погіршила відносини між релігійними громадами в Україні, вважає помічниця Генерального секретаря ООН з прав людини Ільзе Брандс-Керіс.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила вівторок на засіданні Радбезу ООН, яке на вимогу рф розглядає нібито утиски російської церкви в Україні.

«Напруженість між українськими громадами в Україні існувала десятиліттями. Відносини погіршилися після збройного нападу російської федерації на Україну», - сказала вона.

Читайте також: У вівторок Радбез ООН на вимогу рф обговорить «утиски» російської церкви в Україні

Помічниця Генсека зазначила, що російське вторгнення принесло «найсерйозніші форми порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права в повсякденне життя людей в Україні». Вона нагадала, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало понад 7000 загиблих цивільних осіб, хоча «фактичні цифри значно вищі». 

Брандс-Керіс розповіла про бомбування житлового будинку в Дніпрі минулої суботи та загибель щонайменше 45 мирних жителів, включаючи 6 дітей, і поранення як мінімум 79 осіб. Оскільки два десятки людей все ще вважаються зниклими безвісти, у тому числі четверо дітей, очікується, що кількість загиблих зросте, додала вона.

Читайте також: Митрополита Вінницької єпархії УПЦ МП судитимуть за виправдання агресії рф проти України

За словами доповідачки, з 10 жовтня 2020 року російська федерація цілеспрямовано обстрілює критичну інфраструктуру України. 

«Обмежуючи доступ цивільних осіб до води, електропостачання, основних комунікацій і опалення, росія серйозно перешкоджає реалізації прав на здоров'я, достатній життєвий рівень і право на життя», - зауважила помічниця Генсека.  

Водночас вона висловила стурбованість обмеженнями свободи віросповідання «по всій Україні – як на території, контрольованій урядом, так і на території, окупованій російською федерацією».

У листопаді та грудні служба безпеки України провела обшуки в приміщеннях і місцях відправлення культу УПЦ, щонайменше трьом священнослужителям висунуто кримінальні звинувачення, у тому числі за державну зраду й заперечення збройної агресії рф проти України, розповіла вона.

Читайте також: На Житомирщині викрили прислужника монастиря УПЦ МП, який закликав захопити Київ

Брандс-Керіс закликала українську владу «забезпечити, щоб будь-які подібні обшуки в приміщеннях і місцях відправлення культу проходили відповідно до міжнародного права».

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада Безпеки ООН зібралася на вимогу росії для розгляду питання про нібито утиски російської церкви в Україні.

Читайте також: Мін'юст перевірить договір УПЦ МП на оренду майна Нижньої Лаври

Постійний представник росії при ООН василь небензя у своєму виступі визнав, що Українська православна церква не вповноважувала російську делегацію виступати від її імені чи захищати її на засіданні РБ.