Санкції ЄС завдають значних збитків кремлю – Маасікас

Економіка рф унаслідок санкцій Європейського Союзу суттєво постраждала і втрачає здатність до модернізації, що обмежує політичні й економічні можливості кремля, і вплив запроваджених обмежень посилюватиметься.

Про це заявив глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю Укрінформу.

«Наші санкції завдають і завдаватимуть значних збитків російській економіці та кремлю», - заявив дипломат.

За його словами, наразі обмежувальні заходи стосуються 1386 фізичних осіб та 171 організації в росії та білорусі, а також значної кількості секторів російської економіки. Зокрема, санкції запроваджені проти політичних діячів, олігархів, військових та пропагандистів. І той факт, що понад сорок інших країн, у тому числі традиційно нейтральних, також запровадили їх або вжили подібних заходів, підвищує їхню ефективність, наголосив Маасікас.

«Разом ми посилаємо чіткий сигнал: ми не станемо терпіти, коли хтось нав’язує закони джунглів мирному сусідові. Санкції – це лише один із інструментів, які ми використовуємо, але очевидно, що вони завдають серйозної шкоди росії», - заявив дипломат.

Він зазначив, що санкції впливають на російську економіку, позбавляючи її доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, завдаючи шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості.

Очікується, що у 2022 році ВВП росії впаде на 11%, а інфляція зросте на 22%, спрогнозував посол ЄС.

Він також акцентував на неспроможності рф виробляти «розумні продукти» та закритті для неї експорту з ЄС та США.

Читайте також: російські пропагандисти мають сидіти на лаві підсудних разом з воєнними злочинцями - Матвійчук

Глава представництва ЄС також зазначив, що Євросоюз запровадив санкції проти російських суб’єктів дезінформації. «Державні та прокремлівські засоби масової інформації є важливими допоміжними елементами просування та підтримки агресії росії проти України. Вони становлять значну і пряму загрозу нашому громадському порядку та безпеці. Саме тому ЄС вирішив запровадити санкції проти кремлівських засобів з дезінформації та маніпулювання інформацією", - заявив він.

За словами Маасікаса, призупинено доступність та мовлення п’яти основних російських мовників, зокрема Russia Today, Sputnik, "росія РТР/РТР Планета", "росія 24" і "ТВ Центр Міжнародний", що працюють у ЄС або спрямовані на аудиторію ЄС. "Усі відповідні ліцензії, дозволи та домовленості про мовлення призупинені. Рекламувати товари чи послуги на підсанкційних каналах також заборонено. Поширення дезінформації повинне мати свою ціну", - наголосив посол ЄС.

Читайте також: путін дозволив приймати газові борги від «недружніх» країн валютою, а не рублями

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що наступний пакет санкцій ЄС має бути спрямований проти компаній, які постачають деталі, необхідні для виробництва російських ракет.