Робота Комісії Україна-НАТО має бути поновлена у найближчі місяці – Стефанішина

Робота Комісії Україна-НАТО на рівні президентів має бути поновлена шляхом колективного тиску на Угорщину, яка блокує її проведення.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Попри те, що безпекова ситуація у світі змінилася кардинально, такі країни, як Угорщина, продовжують блокувати зустрічі на рівні лідерів. Тому я попрошу всіх тут присутніх поважних гостей відновити активну комунікацію щодо повернення до політичного діалогу з НАТО на рівні президентів, на рівні міністрів. Це ключова потреба на сьогодні», - сказала Стефанішина.

За її словами, якщо одна країна може заблокувати дискусію союзників з Україною, це означає, що насправді «ніякого Альянсу, ніякої єдності не існує, це просто формальності».

«Тому завдання-мінімум для нас – провести засідання Комісії (Україна-НАТО. – ред.) на рівні президентів, що означатиме, що союзники мають сформувати окрему позицію по Україні, по військовій допомозі Україні, по безпекових гарантіях, по заявці України щодо членства в НАТО. Без цього, я думаю, ми не зрушимо далеко. Тому в найближчі місяці ми будемо працювати над цим, і, я думаю, що колективними зусиллями зможемо це подолати», - вважає віцепрем’єр-міністр.

Стосовно методів переконання Угорщини припинити блокування засідань Комісії Україна-НАТО Стефанішина висловила думку, що це буде політичний діалог.

«На сьогодні з 30 союзників 28 письмово вимагають від Угорщини відновлення роботи Комісії – це офіційна позиція, зафіксована союзниками. Є кілька інструментів політичного тиску, і вони будуть застосовуватися всі», - зазначила урядовець.

На її переконання, позиція Угорщини в нинішніх умовах «не витримує ніякої критики і є абсолютно несумісною з тими викликами і питаннями, які треба обговорити»,

«Засідання Комісії на рівні президентів або, як мінімум, міністрів, є життєво необхідним», - наголосила вона.

Стефанішина також зазначила, що попри війну, Україна не припинила роботу щодо внутрішніх реформ, пов’язаних із переходом сектору безпеки і оборони на стандарти НАТО.

Читайте також: Військову і фінансову підтримку України потрібно нарощувати - президент ПА НАТО

Як повідомлялося, Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО з 2017 року, тому в Бухаресті в межах міністерської зустріч країн-членів НАТО на рівні глав зовнішньополітичних відомств була організована окрема зустріч міністрів закордонних справ НАТО і України.