Зеленський сподівається на продовження допомоги від США після виборів до Конгресу

Президент України Володимир Зеленський подякував Сполученим Штатам за надану військову допомогу та висловив сподівання щодо її збереження у тому ж обсязі після виборів до Конгресу.

Про це він заявив у інтерв’ю журналістці телеканалу CNN Крістіані Аманпур, передає Укрінформ.

Коментуючи неоднозначні заяви з боку республіканців щодо скорочення допомоги Україні в разі перемоги на проміжних виборах до Конгресу, Зеленський висловив сподівання, що двопартійна підтримка США військових зусиль України триватиме незалежно від їхнього результату.

«Ми вдячні за двопартійну підтримку. Ми б дуже хотіли, щоб ця двопартійна підтримка залишилася і після виборів», - сказав він.

«Дуже важливо зберегти цей рівень підтримки, тому що підтримка США надсилає дуже важливий, потужний сигнал», - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у США у вівторок відбулися проміжні вибори до Конгресу США. За попередніми прогнозами, республіканці заберуть у демократів контроль. Наразі підрахунок голосів усе ще продовжується.

Президент США Джо Байден заявив, що очікує продовження безперервної допомоги Україні з боку США – попри скептицизм, висловлений республіканцями. Він додав, що сподівається побачити «двопартійний консенсус» у Конгресі щодо підтримки нашої країни.

Читайте також: Трамп розчарований результатами проміжних виборів у США, але вважає їх перемогою республіканців

Глава Білого дому також підкреслив, що твердження республіканців про «незаповнений чек» у контексті допомоги Україні є неправильним, оскільки США не пропонували безмежної підтримки українським партнерам. І досі, за його словами, Вашингтон не надав їм деякі потужні види озброєнь, зокрема, літаки.

За прогнозами політологів, якщо демократи втратять більшість в обох палатах Конгресу, це послабить позицію адміністрації президента США Джо Байдена, а також знизить його шанси на переобрання в 2024 році. Республіканці, отримавши більшість, можуть виконати свої попередні заяви, що уріжуть розміри допомоги Україні.