План путіна збурити Європу та примусити України до миру не спрацьовує – дипломат

Колишній посол України в Австрії Олександр Щерба не бачить ознак того, що план російського президента володимира путіна щодо збурення протестів у Європі через складну економічну ситуацію і примушування України до миру, спрацьовує.

Таку думку дипломат висловив в інтерв’ю «Суспільному» в межах національного телемарафону, передає Укрінформ.

«Це план путіна, безумовно (шляхом підвищення цін на енергоносії в Європі тиснути на Україну задля примушування її до капітуляції. – ред.), він на це дуже розраховує. Він розраховує на заворушення на вулицях, на прихід до влади якихось абсолютно пропутінських представників політичного класу. Я не бачу, щоб цей план спрацьовував», - сказав Щерба.

За його словами, у західних суспільствах усе ж таки є загальне розуміння, що росія веде спільну війну проти Заходу, в якій, за розрахунком кремля, Європа буде мерзнути, а Україна - мерзнути, спливати кров’ю і втрачати свій економічний потенціал.

Читайте також: Обмеження цін на російську нафту не дасть путіну підживлювати війну - Блінкен

«Тому відчуття спільної війни все ж таки у більшості з’являється, і тому, я переконаний, що на рівні притомних людей це (план путіна. – ред.), не спрацює», - зазначив колишній посол.

Водночас Щерба зауважив, що путін в кожному західному суспільстві має ще одну малопомітну «армію», - це армія антиваксери, які абсолютно не сприймають того, що їм кажуть масмедіа і їхні власні уряди, але чомусь вірять путіну.

«Але слабкість цієї армії в тому, що це здебільшого не дуже розумні люди, здебільшого фріки, яких, виявляється, досить багато в західному суспільстві і в нашому», - констатував дипломат.

Як повідомлялося, на тлі енергетичної кризи внаслідок скорочення поставок газу з рф міністри енергетики країн-членів Європейського Союзу 30 вересня погодили низку спеціальних надзвичайних заходів, що мають на меті зниження цін на енергоносії.