Визнання Україною незалежності Ічкерії відбулося відповідно до міжнародних норм – Веніславський

Визнаючи незалежність Чеченської Республіки Ічкерія, Україна діяла згідно з міжнародними нормами. За свою державність можуть боротися й інші народи, окуповані росією.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ розповів представник Президента України у Верховній Раді України Федір Веніславський.

"путін, коли почав спроби анексувати частину території України, фактично намагався визнати якісь адміністративні одиниці як суб’єкти, які мають право на реалізацію свого права на самовизначення, що абсолютно не відповідає ані статуту ООН, ані загалом всім міжнародним документам, які регламентують ці питання. Натомість сама росія у своєму складі має дуже багато суб’єктів, які за всіма міжнародними документами мають реальне право на самовизначення. І відповідно, ми в даному випадку діяли у повній відповідності до норм державного права, визнаючи Республіку Ічкерія як незалежний від рф суб’єкт", - сказав Веніславський.

Читайте також: Данілов нагадав Кадирову, що рф може повернуться для вбивства чеченських жінок і дітей

За його словами, наразі немає жодних пістав, аби визнати незаконним договір, який уклали Ічкерія та росія після першої чеченської війни у 1994-96 роках.

"Перша чеченська війна завершилася підписанням документу, в якому було передбачено, що Чеченська Республіка Ічкерія має право на свою державність. Тобто ми фактично констатували статус кво, який був створений ще в 90-х роках. Потім у Другій чеченській війні росія природньо відмовилася від своїх зобов’язань за цим двостороннім договором. А ми вважаємо, що жодних підстав, щоб вважати цей договір таким, що не має юридичної сили, наразі точно не має", - заявив представник Президента.

Веніславський додав, що такі норми можуть діяти і для інших суб’єктів рф, які після розпаду СРСР проголошували свою незалежність.

«У 90-х роках, коли припинив своє існування СРСР, окрім 15 республік колишнього Союзу, була ще ціла низка інших суб’єктів рф, які також проголошували свою декларацію про державний суверенітет. Вони мають абсолютне право вимагати цієї державності і добиватися її своїми діями. Тому я думаю, це рішення Верховної Ради, звернення до міжнародних інституцій – воно може, і ми переконані, що започаткувало такий тривалий і послідовний системний процес виходу із складу російської федерації суб’єктів, які мають таке право за статутом ООН», - запевнив Веніславський.

Читайте також: Прем’єр Японії: Підтримка від України у питанні Північних територій – важлива

Як повідомлялося, український парламент ухвалив Заяву Верховної Ради України про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу.