Кулеба розповів про результати африканського турне

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що задоволений результатами першого африканського турне, й анонсував підготовку до другого.

Про це він сказав на онлайн-брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я дуже задоволений поїздкою (до країн Африки. – ред.). По-перше, ми самі набагато краще почали розуміти нюанси африканської політики, ситуації і можливості для України в Африці. По-друге, буквально на очах змінювалися погляди наших африканських колег на низку питань, тому що російська пропаганда працювала і працює в Африці доволі потужно», - сказав Кулеба.

За його словами, перші, негайні результати африканського турне можна було побачити у голосуванні за історичну резолюцію Генасамблеї ООН, яку підтримали 143 держави включно з усіма чотирма країнами, які відвідав глава МЗС: Сенегалом, Кот д’Івуаром, Ганою та Кенією.

«Але це лише той результат, який на поверхні. Під час турне вдалося домовитися про цілу низку конкретних речей», - зауважив він.

Міністр назвав результати африканського турне, серед яких домовленість про візити до України президента Сенегалу і міністра закордонних справ Кот-д’Івуару, рішення про відкриття посольства України в Ґані та розробку «дорожньої карти» розвитку українсько-ганійських відносин, низка бізнес-форумів, рішення про направлення івуарійської бізнес-делегації до України, низка меморандумів про взаєморозуміння між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та відповідними африканськими інституціями.

Очільник МЗС нагадав, що через російський ракетний терор з використанням іранських дронів він був змушений достроково припинити турне африканськими країнами, але на доручення міністра його продовжує представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх, який уже відвідав Ефіопію, Мозамбік, Ботсвану, ПАР, а сьогодні відвідує Нігерію.

Глава МЗС нагадав, що Президент Володимир Зеленський провів цього року вже сімнадцять розмов з африканськими лідерами, а наступного року запланована перша велика конференція Україна-Африка.

«Ми зараз з урахуванням мого турне і візитів спеціального представника України остаточно фіналізуємо концепцію цього заходу, щоб зробити його максимально орієнтованим на результат в інтересах і України, і відповідних африканських країн. Захід будемо проводити в першому кварталі наступного року, у першій його половині», - поінформував міністр.

Відповідаючи на запитання журналістів, Кулеба зазначив, що не планує відновлювати перерване турне.

«Але, безумовно, якщо було перше турне міністра, то обов’язково буде і друге, і над його підготовкою ми почнемо працювати буквально незабаром», - запевнив Кулеба.

Він також анонсував важливі новини на втілення Азійської стратегії та принципово новий рівень взаємодії України з регіоном.

Насамкінець Кулеба підкреслив, що для справжньої ізоляції держави-терориста росії євроатлантичного простору недостатньо.

«Ми задушимо їх всюди. На кожному континенті та в кожному куточку світу. Ми докладемо максимуму зусиль, щоб не залишити їм кисню буквально ніде», - наголосив глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба вносить на розгляд Президента пропозицію розірвати дипвідносини з Іраном

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 3 жовтня розпочав перше в історії української дипломатії турне глави МЗС країнами Африки, яке мало тривати до 12 жовтня. Однак він був змушений перервати турне 10 жовтня через масований ракетний обстріл росією українських міст.